Karita Häkkinen

Karita Häkkinen

Olen Karita Häkkinen, koirien hajutyöskentelyyn ja käytösongelmiin erikoistunut, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja.

Hajutyöskentelyyn tutustuin ensimmäisen kerran aloittaessani etsijäkoiratoiminnan vuonna 2009. Työparinani toimi silloin kodinvaihtajana minulle muuttanut labradorinnoutaja Pumpu. Treenasimme Pumpun kanssa etsintävalmiiksi asti ja olin aktiivisesti mukana Etsijäkoiraliitto ry:n toiminnassa usean vuoden ajan mm. treenien vetäjänä, kouluttajana, etsintä- ja koulutustyöryhmän vetäjänä sekä hetken hallituksessakin. Uudet tuulet ja halu viedä eläinetsijäkoirien koulutusta parempaan suuntaan veivät Vainu – eläinetsijäkoirat ry:n pariin ja tällä hetkellä toimin siellä koulutusasiantuntijana.

Perehdyin eläinten käyttäytymistieteisiin ja käytösongelmiin opiskellessani Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa 2010-2011, jonka jälkeen perustin oman koulutuspalveluita tarjoavan yrityksen, Eläinpalvelu Niin kivaa!:n syksyllä 2011.

Keväällä 2012 osallistuin Winnovan aikuisopiston hajukoirakoulukseen, jossa koulutin itselleni homekoiran silloisen päivätyöni tueksi. Teimme homekartoituksia koiran kanssa muutamien vuosien ajan.

Kouluttajan tehtävissä toimin lisäksi myös Koira- ja kissakoulu Heiluvassa Hännässä syksyn 2012. Koulutettaviin kursseihini kuului tällöin erilaiset peruskäytöskurssit ja hajuerottelu, jonka lisäksi vastuullani oli useat ongelmakoira-asiakkaat.

2012 lopulla tuli työnantajalleni tarve saada taloon lisää hajutyöskentelyyn koulutettuja koiria, nyt  tunnistamaan seinäluteen eli lutikan (cimex lectularius) haju, joten hajutyöskentelystä tuli myös osa päivätyötäni. Koulutin ja otin käyttöön Suomen ja Anticimexin ensimmäiset lutikkakoirat vuonna 2013 ja olen päivätyössäni Anticimex Oy:llä toiminut koiranohjaajana ja -kouluttajana siitä lähtien. Vastaan yrityksen koiratoiminnan kehittämisestä ja koirakoiden taitojen ylläpidosta Suomessa.

Suoritin eläintenkouluttajan ammattitutkinnon näyttöjen pohjalta kesällä 2015 ja tällä hetkellä toimin myös näyttöjen arvioijana, näyttötutkintomestarina.

Kaudella 2016-2017 olen ollut Suomen Eläintenkouluttajat ry:n toiminnassa aktiivisesti mukana hallituksen jäsenenä ja tiedottajana.

Niin kivaa!:n kautta olen vuosien varrella vetänyt monenlaisia kursseja, luennoinut ja valmentanut useita eri hajutyökoiria erilaisiin etsintä- ja hajutunnistustehtäviin niin ryhmäkursseilla kuin yksityisvalmenuksessakin. Omien koirien kanssa on töiden lisäksi tullut harrastettua mm. jäljestystä, tottista, NOMEa, IPOa ja doboa.

Kehitän taitojani jatkuvasti osallistumalla alan seminaareihin ja koulutuksiin sekä Suomessa, että ulkomailla. Pidän koulutushaasteista ja haastankin itseäni tasaisin väliajoin kokeilemaan uutta ja oppimaan lisää.

Pidän tärkeänä kehittää omaa tietotaitoa jatkuvasti ja jakaa osaamista eteenpäin. Jakamalla tietoa ja tekemällä yhteistyötä puolin ja toisin, voimme kehittää osaamistamme monipuolisemmin ja laajemmin. Pidän englanninkielistä blogia, jonka yksi tarkoitus on jakaa tietoa koulutuksesta ja erityisesti hajutyöskentelystä. Blogin pääset lukemaan täältä: trustthenose.wordpress.com

Koirankoulutuksen CV:ni

KOULUTUKSET JA TUTKINNOT

KURSSEJA, SEMINAAREJA JA WORKSHOPEJA