ClickerExpo Live 2021 - Lindsay Wood Brown: tunteet ja tunnetila koiran kouluttamisessa

Kirjoittaja Mirja Leinikka 31 tammikuu, 2021

ClickerExpo Live 2021 - Lindsay Wood Brown: tunteet ja tunnetila koiran kouluttamisessa

Tunteet koirien kouluttamisessa ovat asia, joka puhuttaa harrastuspiirien lisäksi ammattilaisia. Miten koiralle voidaan kouluttaa tietty tunnetila lajiharrastusten vaatimiin asioihin, tai kuinka hoitaa koiran pelkotiloja, ja ahdistusta? Itsekin olen viettänyt viime aikoina tunteja puhelimessa tuttavani kanssa, kun olemme pohtineet tätä koiramaailman kenties yhtä kuumimmista kysymyksistä. 

Lindsay Wood Brown kertoi puheenvuorossaan tunnetilojen kouluttamisesta. Tunteiden määrittelyssä on haastavaa se, että mikäli keskitymme pelkkään tunteeseen ilman että havainnoimme samanaikaisesti eläimen käyttäytymistä, meidän on vaikea muodostaa koulutusohjelmaa miten tiettyyn tunnetilaan voisi päästä. Ongelmalliseksi asian tekee se, että vaikka tiedämme että koirilla on samat perustunteet kuin meillä ihmisillä, saatamme tehdä virhepäätelmiä ellemme samalla havainnoi, miten koira käyttäytyy ja mitä se tekee.

Lindsay sanoo käyneensä vuoropuhelun Susan Friedmanin kanssa aiheesta, suunnilleen näillä sanoilla:
Lindsay: Haluaisin, että koirani rakastaa asiaa X.
Susan: Niin minäkin, mutta miltä rakkaus näyttää?

Kun siis puhutaan koiran tunteista ja tunnetilasta, olisi aina oleellista määrittää miltä haluttu tunnetila näyttää. Mitä koira tekee kun se on rentoutunut, kokee turvaa, on innokas, virittynyt tai mitä tahansa me ihmiset koiran tunnetiloiksi kulloinkin määrittelemme. Jos haluamme vahvistaa iloa, meidän tulisi tietää miltä ilo näyttää. Jos haluamme vahvistaa rentoutta, tulisi tietää miltä rentous näyttää. Kun sanoitamme mitä koira tekee silloin, kun se kokee mielestämme tiettyä tunnetta, saamme aikaiseksi koulutussuunnitelman jota viedä eteenpäin.

Sanoittamisen voi tehdä itse koiran käyttäytymistä havainnoimalla. Jos näkee koiran käyttäytyvän toivomallaan tavalla, joka ohjaajan mielestä kuvastaa tiettyä tunnetilaa, tuo käytös poimitaan ja sitä ryhdytään vahvistamaan. Jos koiralle haluaa vahvistaa siis rentoutta, vahvistetaan abstraktin tunteen ja tunnetilan sijaan käyttäytymistä, joka mielestämme kuvaa rentoa olotilaa.

Lindsay käytti puheenvuorossaan runsaasti aikaa vastaehdollistamiseen. Sen ongelma on se, että vastaehdollistamisessa ei huomioida sitä faktaa, että operantti käytös (tietoinen) ja respondentti (tiedostamaton) ovat koiran käyttäytymisessä aina läsnä samaan aikaan - eivätkä ne ole erillisiä komponentteja. Vastaehdollistamisessa pyritään muuttamaan tiedostamatonta tunnetilaa ilman tietoisen käyttäytymisen osuutta. Tästä syystä johtuen esimerkiksi koira, joka pelkää muita koiria ja jonka kanssa on läpikäyty pitkä vastaehdollistamiseen perustuva koulutusohjelma, saattaa palata
lähtöruutuun, mikäli sille tapahtuu yksikin negatiivinen koirakohtaaminen.

Lindsay näytti tästä videon, jolla ruokakuppiaan vahtivaa resurssiaggressiivista koiraa vastaehdollistettiin siihen, että kuppia lähestyvä käsi on hyvä asia. Koulutuksessa käytettiin tekokättä, jota pyrittiin viemään kohti koiran ruokakuppia ja siedättämään näin koiraa siihen että käden läheisyys on ok. Koulutuksessa kättä vietiin eteenpäin kohti kuppia ja poispäin kupista sen perusteella murisiko koira vaiko ei. Eli keskityttiin tunnetilaa ilmaiseviin käyttäytymismalleihin. Sen sijaan, kun koira tarjosi muita käyttäytymisiä tässä välissä, kuten ohjaajaa kohti katsomista, istumista, ohjaajan sivulle tulemista, eli vapaaehtoisia operantteja toimintoja samassa tilanteessa, mitään näistä ei vahvistettu, koska koulutuksessa keskityttiin aggressiiviseen tunnetilaan ja siihen että joko se on tai ei ole läsnä. Tästä syystä johtuen vastaehdollistamisen kanssa päädytään usein alkupisteeseen pitkästä prosessista huolimatta, koska kannattavampaa olisi keskittyä tunnetilan tarkkailun sijaan siihen mitä koira tekee, ja vahvistaa tilanteeseen paremmin sopivia käyttäytymisiä, joita koira tässäkin tilanteessa vapaaehtoisesti tarjoili.

Riippumatta siis siitä kuinka pitkään koiralle on asiaa vastaehdollistettu, yksikin "vääränlainen" tapahtuma, saattaa viedä koiran välittömästi takaisin lähtöruutuun. Kannattavampaa olisi siis määritellä miltä rento käytös näyttää ja vahvistaa sitä eri koirahäiriöissä - tällä tavoin saadaan aikaiseksi kestävämpi lopputulos, ja rento tunnetila siinä mukana.

"Select the operant behavior offered to you in the flow. The emotions will follow it. Dr. Susan Friedman"



Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää