ClickerExpo Live 2021: Michele Pouliot - Kehittyneet houkuttelutekniikat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 13 helmikuu, 2021

ClickerExpo Live 2021: Michele Pouliot - Kehittyneet houkuttelutekniikat

Houkuttelua on totuttu pitämään naksutinkouluttajien genressä joskus tekniikkana, jota ei missään nimessä saa käyttää. On ajateltu, että parempi tapa olisi aina sheipata, eli vaiheittain vahvistaa koiran tarjoamia asioita. Itselläni on ollut onni omistaa monenlaisia koiria, joista erityisesti edesmennyt Ilo suorastaan vihasi niin sanottua vapaata sheippaamista, ja mielummin häipyi paikalta kuin alkoi pelaamaan kanssani moista peliä. Se turhautui kaikenlaisesta yrittämisestä, ja otti mielummin vastaan valmiita ohjeita kuin halusi oivaltaa asioita heti alkuun itse. Se pakotti minut nopeasti muuttamaan ajatteluani houkuttelusta positiivisempaan suuntaan. Houkuttelu on itseasiassa vain yksi tapa aikaansaada toimintaa, ja usein varsin tehokas sellainen. Lisäksi se takaa myös virheettömän oppimisen mahdollisuuden, kun koira tekee kerrasta asiat oikein. Sheipatessa tapahtuu usein vääjäämättä niin että koiran joitakin yrityksiä ei palkita, kun houkuttelemalla voidaan aikaansaada tilanne jossa koira saa palkkaa koko ajan.

Michele Pouliotin luennolla käytiin läpi kehittyneitä ja pitkälle vietyjä houkuttelutekniikoita, ja sain jälleen omaankin tekniikkapalettiin varsin toivottua päivitystä. Pouliot käyttää itse houkuttelua saadakseen aikaan halutun käytöksen. Hänen esittelemällään tekniikalla voidaan alkaa liittää yhdessä ainoassa koulutussessiossa käytökseen jo sanallista vihjettä, eli kyse on todella nopeasta etenemistavasta.

Pouliot jakaa houkuttelun kahteen eri kategoriaan:

 • Vahva houkuttelu - vahviste on näkyvillä samoin kuin muut toimintaan liittyvät vihjeet
 • Pehmeä houkuttelu - vahviste ei ole näkyvillä, muut toimintaan liittyvät vihjeet ovat, kuten käsi jossa koira voisi luulla olevan makupalan

Houkuttelun tavoittena on se, että vahvistetta eli vaikkapa makupalaa, ei tarvitse pitää enää näkyvillä ja koira suorittaa silti halutun toiminnon. Houkuttimia on monenlaisia: toiset ovat spontaaneja kuten ruoka, lelut ja leikki, toiset taas koulutettuja kuten kosketuskeppi, -alusta ja korokkeet.

Tähän päästään Pouliotin mukaan seuraavalla tekniikalla:

 • houkuttelun avulla aikaansaadaan haluttu käytös, vaikkapa ohjaajan ympäri kiertäminen
 • kun koiraa houkutellaan, kiinnitetään huomiota houkuttelutekniikkaan, eli esimerkiksi siihen, miten makupalaa pidellään kädessä. Käden asento ja liikeradat eivät saisi erota radikaalisti siitä mitä elettä aiotaan käyttää valmiissa liikkeessä (jos ele sisältyy liikkeeseen)
 • vahva houkuttelu, eli makupalan tai muun palkkion näkyvillä oleminen korvataan pehmeällä houkuttelulla välittömästi kun houkuttelun avulla saatu toiminta on sujuvaa
 • ryhdytään merkkaamaan pehmeän houkuttelun avulla saatua toimintaa ja palkitaan koira suorituksesta, käytännössä siis jos koira kiertää ohjaajaa, jätetään kädestä pois makupala, merkataan kun koira kiertää ohjaajan ja palkitaan koira tästä
 • korvataan pehmeässä houkuttelussa käytetty vihje tavoitevihjeellä, eli sanotaan haluttu vihjesana ennenkuin koira ohjataan kiertämään ohjaaja
 • pyritään jättämään paluu vahvaan houkutteluun niin vähäiseksi kuin mahdollista

Houkuttelussa mennään usein vikaan siinä kohdin, kun koira ei enää suorita haluttua asiaa ilman että makupala tai muu palkkio on näkyvillä. Jos näin käy, Pouliot kehoitti pitämään treenissä tauon, vaikkapa noin minuutin mittaisen, ja käyttämään vasta sitten vahvaa houkuttelua uudelleen. Mikäli taukoa ei pidetä, ja vahvaan houkutteluun siirrytään heti jos koira ei tee haluttua toimintaa ilman että vahviste on esillä, koiralle opetetaan että vahvisteen näkyvillä oleminen liittyy toimintaan ja haluttu asia kannattaa suorittaa vain silloin kun vahviste on näkyvillä.

Käytännössä oikeaoppinen houkuttelu tapahtuu näin:

 1. Houkuttele koira tekemään haluttu asia siten että vahviste on näkyvillä.
 2. Toista kunnes toiminta sujuvaa
 3. Poista nami kädestä, ja houkuttele koira tekemään sama asia ilman että nami on kädessä.
 4. Kun käytös tapahtuu merkkaa se naksuttimella tai palkkasanallasi ja palkkaa koira
 5. Liitä sanallinen vihje ennen kuin houkuttelet koiran tekemään halutun asian
  -> Sanallinen vihje, houkuttelu ilman palkkiota, merkkaa toiminta ja palkkaa koira
 6. Häivytä hiljalleen houkuttelueleet joko pienemmiksi tai kokonaan pois.

Jotkut koirat hoksaavat nopeasti pehmeään houkutteluun siirryttäessä, että ohjaajan kädessä ei olekaan enää ruokaa. Tällöin ohjaaja voi ns. feikata ennen houkuttelun aloittamista, että hänen kädessään on ruokaa viemällä kätensä makupalataskuun olemalla ottavinaan sieltä ruokaa. Se koska vahva houkutin, eli esimerkiksi makupala, voidaan poistaa koiran näkyviltä riippuu tavoitellun käytöksen vaikeusasteesta: joskus aikaa kuluu muutama toisto, joskus useampi kuukausi.

Houkutin jätetään pois seuraavien vaiheiden avulla:

 1. Käy läpi esimerkiksi videolta kaikki ne vihjeet jotka ovat mukana esillä olevan namipalkan lisäksi, kun koirasi tekee houkuttelun avulla halutun käytöksen. Kuten vaikkapa kätesi ja vartalosi asento, tila jossa harjoittelet jne.
 2. Keskity erityisesti niihin vihjeisiin, jotka tulevat olemaan läsnä lopullisessa suorituksessa.
 3. Kun jätät vahvisteen pois, esimerkiksi makupalan, esitä koiralle kaikki muut vihjeet jotka ovat olleet läsnä silloin kun se tekee halutun toiminnan.
 4. Merkkaa naksuttimella tai naksusanallasi pienikin koirasi tekemä yritys, ja jatka hiljalleen tästä eteenpäin.Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää