Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

ClickerExpo Live 2021 - Mary Hunter: kuinka luoda hyvä koulutussuunnitelma?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 31 tammikuu, 2021

ClickerExpo Live 2021 - Mary Hunter: kuinka luoda hyvä koulutussuunnitelma?

Olen kouluttaja joka luottaa suunnittelussa liikaa omaan muistiinsa. Koulutustilanteissa improvisoin, teen asioita hetken mielijohteesta, enkä välttämättä pysy tekemässäni suunnitelmassa. Tietyt palaset ovat jokaisessa koulutussessiossani aina läsnä, kuten koiran verryttely ja valmistelu suoritukseen, tauot, sekä se mitä teen jos olen ohjatussa harjoituksessa ja kuuntelen kouluttajaa. Olen silti luonteeltani suurpiirteinen ja helposti innostuva, joten koen että tarvitsen aika ajoin vahvistusta sille että suunnittelisin koirieni treenit nykyistä paremmin. Tällä hetkellä suunnittelen harjoitukseni kirjaamalla ylös mitä asioita aion treenisessiossa koirilleni kouluttaa, mutta en sitä miten aion harjoituksen toteuttaa tai uuden taidon opettaa. Suunnittelen ne mieluiten samalla kun koulutan ja reagoin koiran käytökseen, jotta näen mikä on mahdollista ja mikä ei.

Mary Hunterin SMART shaping plan oli kuitenkin virkistävä katsaus uudentyyppiseen suunnitteluun. Aluksi hän muistutti, että tunnin suunnittelu voi säästää 10 tuntia itse tekemisestä, mikä herätteli ainasessa aikapulassa elävää mukavasti. Maryn SMART shaping plan tarkoittaa seuraavaa:

1. Sketch out the behaviour - luonnostele miltä lopullinen toiminta näyttää
2. Conduct a Movement Analysis - tee liikeanalyysi
3. Design your Reinforcement system - suunnittele palkitsemisstrategiasi
4. Evaluate Trainer skills - arvioi kouluttajan taitojasi

Mary korosti, että kouluttaminen kannattaa aloittaa aina suunnitelman kanssa, mutta suunnitelmaa tulee olla valmis muuttamaan heti, kun tuntuu siltä että kouluttamisessa olisi parempi edetä jollakin toisella tavalla.
Asioita ei myöskään tarvitse treenata peräkkäin. Lopputulokseen tarvittavia komponentteja voi kouluttaa missä tahansa järjestyksessä.

Mary myös korosti, että meidän ei tulisi ajatella sheippaamista siten että luomme sen avulla kokonaan uusia toimintoja tyhjästä. Parempi tapa olisi miettiä, että sheipatessa siirrymme vanhasta käytöksestä uuteen. Tämä tuntui heti paremmalta tavalta ajatella, sillä koulutussuunnitelmien teko on ainakin itsestä tuntunut hankalalta siksi, että niissä ei ole huomioitu taitoja jotka koira jo mahdollisesti entuudestaan osaa. Siksi suunnitelmaa tehtäessä kannattaa ensin tehdä inventaario mitä koiran osaamia asioita on jo olemassa, joita tarvitaan halutussa lopputuloksessa. Mary käyttää suunnitteluun sapluunaa, joka löytyy hänen verkkosivuiltaan.

  1. Sketch out the behavior: Tässä kohtaa luonnostellaan miltä lopullinen toiminta näyttää, kun se on eläimelle täysin koulutettu, ja kun eläin tekee sen täydellisesti. Luonnosteluvaiheessa määritellään myös missä tilanteissa ja ympäristöissä asian tulee toimia, ja mitä varusteita sen toteuttamiseen tarvitaan. Ei haittaa, jos luonnostelu ei ole täydellinen tässä kohtaa.
  2. Conduct a Movement Analysis: kuinka rakennamme lopputuloksessa tarvittavat palaset. Mary kehoitti kiinnittämään huomiota koiran tekemään liikkeeseen, koska jokaisessa käytöksessä koira liikkuu jollakin tavalla. Kun listaamme liikemalleja emmekä lopputuloksia, saatamme huomata että moni lopputuloksessa tarvituista osasista on jo olemassa, ja niitä voi hyödyntää.
  3. Reinforcement System - mitä palkkiota aiot käyttää, mitä ehdollista vahvistetta aiot käyttää ja miten aiot toimittaa palkkiot. Palkitsemissuunnitelma voi muuttua käytännössä, mutta jokin suunnitelma on hyvä olla olemassa. Hyvä palkkaustapa asettaa koiran palkan jälkeen paikkaan, josta sen on helppo toteuttaa seuraava toisto. Hyvä palkkaustapa ei myöskään mahdollista epätoivottujen käytösten esiintymistä.
  4. Trainer skills - mitä taitoja kouluttajalta vaaditaan jotta suunnitelma onnistuu? Palkkioiden toimittamistapa, vihjeistys, tarvittavien varusteiden mekaaninen hallinta, fyysiset taidot (tasapaino, jalkatyöskentely jne). Harjoittele ja varmista että sinulla on tarvittavat taidot ennen koulutushetkeä. Voi olla, että et tiedä mitä kaikkia taitoja tarvitset ennen koulutussessiota, joten lista voi täydentyä.

Ammattilaiset eivät useinkaan kouluta eläimiä ilman suunnitelmaa, koska suunnitelman kanssa kouluttaminen on usein tehokkaampaa ja systemaattisempaa. Kun suunnittelee voi myös kerätä dataa siitä miten asiat etenevät ja nähdä miksi joku asia mahdollisesti etenee tai ei etene. Itselläni suunnitelmien tekeminen on jatkuva parantamisen paikka, ja olen huomannut käytännössä, että hyvin suunniteltu treeni etenee sujuvasti, positiivisella fiiliksellä ja sananlaskun mukaan treenikin on suunnitelman kanssa todellakin kuin puoliksi tehty. 

"An hour of planning can save you 10 hours of doing. - Dale Carnegie"



Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää