Sunnuntai-illan parasta antia oli Michael Shikashion demosessio resurssiaggressiivisuudesta. Sessiossa esiintyi kaksi koirakkoa, ja kun yleensä näissä tilaisuuksissa esiintyy koiria, joiden haasteet ovat mielestäni varsin lieviä ja harmittomia suhteessa siihen mitä itse olen tottunut näkemään, niin nyt ensimmäisessä demossa nähtiin todellista tosielämän toimintaa ja vahvoja reaktioita, eli normaalielämässä tapahtuvia asioita. Tuntui hienolta nähdä tällaisia esimerkkejä ja niiden muokkaamiseen tähtäävää koulutusta, jollaisia olen itsekin läpikäynyt henkilökohtaisesti Iineksen kanssa sen ollessa nuori.
Shikashio ohjasi demottavia koirakoita erinomaisella ammattitaidolla kysyen vähän väliä demokoiran ohjaajalta miten hän voi ja miltä hänestä tuntuu, tietäen, että tällaisten haasteiden kouluttaminen vaatii ohjaajalta paljon myös tunteiden hallinnan tasolla. Kun koira reagoi voimakkaasti ja vahvasti on todella olennaista muistaa, että reagoinnin muokkaaminen on ohjaajalle henkisesti raskasta.
Ensimmäisessä demossa esiintyi bordercollie, joka oli resurssiaggressiivinen omistajastaan. Kotiin tulevat ihmiset aiheuttivat voimakkaita reaktioita hyökkäyksineen ja haukkumisineen, ja lisäksi koiralla oli vaikeuksia palautua harjoituksista. Demo oli järjestetty loistavasti, kouluttaja oli asentanut kotiinsa kaksi kameraa jotta koulutustilanne nähtiin eri kulmista. Tämä koira harjoitteli pitkältä etäisyydeltä vieraan katsomista, joka merkattiin ja palkattiin. Näin saatiin aikaan useita kymmeniä toistoja kolmessa eri sessiossa ilman, että koira reagoi vierasta kohti hyökkäämällä tai haukkumalla.
Resurssiagressiivisuus on leima (label), ja abstarkti määritelmä, jonka takaa löytyy monenlaista käyttäytymistä. Erilaiset leimat ja määritelmät on aina syytä purkaa auki, jotta päästään pureutumaan siihen mitä toimintaa olemme tarkastelemassa. Resurssiaggressiivisesti käyttäytyvä koira saattaa hyökätä, murista, käydä ihmisen tai toisen koiran päälle ja jopa purra. Sen taustalla voi olla monenlaisia tunteita: pelkoa, vihaa, surua - eli resurssiaggressiivinen käyttäytyminen ei synny pelkästään pelon tunteesta.
Ihmisen vahtimiseen liittyvää aggressiota on kahdenlaista: toisaalta koira voi olla huolissaan omistajan huomion menettämisestä, tai vaihtoehtoisesti aggressiivisuus voi olla koiran tarvetta vahtia ihmistä ikäänkuin omana omaisuutenaan.
Jotkin rodut ovat Shikashion mukaan potentiaalisempia sille, että niillä esiintyy resurssiaggressiivista käyttäytymistä. Resurssiaggressiivisuus voi myös olla oire stressistä, tai sitten koira on voinut tahattomasti oppia jonkin asian arvokkaaksi.
Resurssiaggressiivisuuden ja kaiken muunkin aggressiivisen käyttäytymisen hoitamisessa on aina tärkeää huomioida turvallisuusnäkökohdat: koiralta tulisi estää käyttäytymisen harjoittelumahdollisuudet jotta se ei pääse treenaamaan aggressiivisia käyttäytymismalleja paremmiksi. Asioita harjoitellessa tulee myös huolehtia turvajärjestelyistä erilaisilla porteilla, liinoilla ja kuonokopilla. Shikashio nosti yhdeksi turvallisuusesimerkiksi myös vaihtokaupat. Jos koiran kanssa tehdään vaihtokauppoja, eli koira luopuu jostakin esineestä tai ruuasta ja vaihtokauppana annetaan koiralle makupaloja, on tärkeää huomioida, että vaihtokauppana tarjottava ruoka heitetään poispäin vartioitavasta kohteesta, eikä aseteta makupaloja vartioitavan kohteen viereen. Myös, jos koira on resurssiaggresiivinen ihmisestä, koulutettaessa olisi hyvä että koira on ihmisen takana, mielummin kuin edessä mikäli mahdollista.
Toisen demokoiran resurssiaggressiivisuuden kohdistui esineisiin kuten kongiin, joita se vartioi talossa asuvalta kissalta ja toiselta koiralta, sekä ihmisiltä. Tätä koiraa palkittiin kun se katsoi kissaa joka liikkui portin takana samaan aikaan kun koiralla oli kongi hallussa. Sessiot toivat esiin sen tosiasian, että tällaisten asioiden kouluttaminen ei tapahdu hetkessä. Demoissa saatiin tehtyä joitakin toistoja jotka ovat vain alku pitkässä prosessissa. Sekin kuuluu todelliseen elämään, joten itse pidin tätäkin vain hyvänä asiana.
Shikashion mukaan kouluttamisessa on 5 askelta jotka mahdollistavat resurssiaggressiivisen koiran kouluttamisen onnistumisen:
Shikashion demot toivat esiin sen tosiasian, että tällaisten asioiden kouluttaminen ei tapahdu hetkessä varsinkaan, jos koiralla on jo takanaan jonkin verran harjoittelua resurssiaggressiivisesta käyttäytymisestä. Demoissa saatiin tehtyä joitakin toistoja jotka ovat vain alku pitkässä prosessissa. Se että aikaa kuuluu ja takapakkeja tulee kuuluu todelliseen elämään, joten itse pidin tätä vain hyvänä asiana.
Mirja Leinikka
Kirjoittaja
Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).