Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

ClickerExpo Live 2021: Michael Shikashio - Tekniikoita hätätilanteisiin - mitä tehdä, kun vapaana oleva koira tulee koiraasi kohti?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 13 helmikuu, 2021

ClickerExpo Live 2021: Michael Shikashio - Tekniikoita hätätilanteisiin - mitä tehdä, kun vapaana oleva koira tulee koiraasi kohti?

Michael Shikashion webinaari hätätilanteiden tekniikoista oli erinomaisesti koostettu esitys erityisesti ammattikouluttajien tarpeisiin, jotka kohtaavat työssään haastavasti käyttäytyviä koiria. Kun kyseessä on koiran ja kouluttajan turvallisuus, ennakoinnista ja ennakkoharjoittelusta ei voi tinkiä.

Shikashion videoilla esiintyy usein voimakkaita koiria, joiden tavoitteena voi olla joko hyökätä toisen koiran kimppuun tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kaataa ihminen maahan. Kun tällaisten eläinten kanssa operoidaan, ei tarvita väkivaltaa tai pseudotieteitä, vaan erinomaisesti harjoiteltuja tekniikoita joilla tilanteet saadaan hoidettua kaikkien kannalta turvallisesti ja rauhallisesti. Koirilla on erilaisia syitä käyttäytyä aggressiivisesti, ja jotta käytöstä voidaan ryhtyä muokkaamaan, koiraa täytyy voida kouluttaa ja lääkitä. Näihin tilanteisiin tarvitaan puolestaan turvallisia tekniikoita.

Shikashio käsitteli webinaarissaan erilaisia käsittelytekniikoita mutta myös tilanteita, joita tavallinen koiranomistajakin voi kohdata. Kuten vaikkapa sitä, kun vapaana oleva vieras koira lähestyy omaa kytkettynä olevaa koiraa. Normaalitilanteissa ihmiset jotka pelkäävät näitä tilanteita joko oman koiransa tai vieraan koiran puolesta, alkavat yleensä huutaa, ainakin Suomessa. Huutaminen usein provosoi koiria tappelemaan vaikka niillä ei tällaisia aikeita alunperin olisi edes ollut. Huutamalla moni säikyttää myös oman koiransa, ja saa koiran mahdollisesti pelkäämään tällaisia tilanteita.

Shikashio on aggressiivisen käyttäytymisen asiantuntija, ja hoitaa paljon asiakkaidensa haastavasti käyttäytyviä koiria. Koiria, jotka voivat olla potentiaalisesti myös ihmiselle vaarallisia. Siksi yhdessäkään tekniikassa huutaminen ei ollut väline, jolla tilanteita ratkaistiin.

Kun vapaana oleva vieras koira lähestyy omia kytkettynä olevia koiria, ja omistajaa epäilyttää kuinka tilanteessa voi käydä, Shikashio suositteli neljää eri tekniikkaa. Kaikille näistä oli yhteistä se, että oma koira siirretään aina ensin ohjaajan taakse.

  1. Namipommi
    Namipommitekniikka toimii koiriin, jotka lähestyvät omaa koiraa ei-aggressiivisin aikein. Tässä tekniikassa ohjaaja heittää lähestyvien koirien kasvoille kourallisen ruokaa. Namit kannattaa siis tähdätä lähestyvien koirien kasvoille, jotta koirat varmasti huomaavat ne. Jos namit heittää maahan, ne saattavat jäädä lähestyviltä koirilta huomaamatta. Kun vieraat koirat keskittyvät namien etsimiseen, oman koiran kanssa voi siirtyä pois tilanteesta.

  2. Sateenvarjo
    Shikashio suosittelee monille asiakkailleen sateenvarjon mukana kantamista lenkeillä, jos omistajat ovat vähääkään epävarmoja siitä, mitä voi tapahtua jos vieras koira lähestyy omaa koiraa. Riski tilanteen eskaloitumisesta voi siis olla joko se, että omistaja pelkää oman koiransa reaktioita tai toisinpäin. Hänen mukaansa pienen sateenvarjon kantaminen on monelle varsin vaivatonta. Kun sateenvarjon laukaisee auki, ja siirtää koirien eteen, siitä tulee nopea näköeste vieraan ja oman koiran väliin, ja tilanteesta voi päästä pois pelkästään näin. Oma koira kannattaa siedättää sateenvarjoon etukäteen, jotta se ei kohtaa sateenvarjoa ensimmäistä kertaa tällaisessa tilanteessa.

  3. Pienen koiran nostaminen jonkin päälle
    Shikashion mukaan pienen koiran nostaminen omistajan syliin lisää sekä pienen koiran että omistajan riskejä tulla purruksi. Lähestyvä koira voi yrittää kaataa ja purra ihmistä,  ja ylettää puremaan pienen koiran jalkoja jos koira on ihmisen sylissä. Usein tällaisissa tilanteissa ihmiset myös alkavat pyöriä paikallaan yrittäen näin estää vierasta koiraa pääsemästä kiinni omaan koiraansa, mikä vain entisestään usein innostaa hyökkäävää koiraa. Sen sijaan että pienen koiran nostaisi syliin, koira kannattaa nostaa jonkin päälle, ja pidellä koiraa siellä. Tällöin ihminen itse on myös paikallaan, eikä liikkeellään provosoi vierasta koiraa enempää. Potentiaalisia paikkoja johon pienen koiran voi nostaa on paljon: auton katto, roskakorin päällinen, puun runko jne.

  4. Spray
    Suihkeita Shikashio suosittelee vain vaarallisiin hätätilanteisiin. Niiden kanssa toimiessa on oltava harkinta matkassa mukana, sillä erilaisilla suihkeilla voi aikaansaada vahinkoa myös ohikulkeville ihmisille ja omalle koiralle.

Shikashion mukaan jokaisen tekniikan kanssa on olennaista etukäteisharjoittelu. Jos aikoo käyttää sateenvarjoa, sen laukaisemista nopeasti etenevässä tilanteessa pitää harjoitella paljon etukäteen samoin kuin namien heittämistä. Siksi Shikashion asiakkaat harjoittelevat tekniikoita hänen ohjauksessaan, jotta ne olisivat hallussa jos niitä tositilanteessa tarvitaan.

Ihmistä kohtaan uhkaavasti käyttäytyvän koiran kanssa käytiin läpi monia eri turvatekniikoita. Yksi jäi erityisesti mieleen: koira puree sitä kohdetta mikä sen silmien edessä on. Siksi on hyvä pohtia jo etukäteen, millaisia esteitä omasta ympäristöstä löytyy joita tilanteessa voisi käyttää. Toimiva este voi olla jopa lippalakki. Webinaarilla nähtiin video, jossa ihminen astuu portista sisään ja kohtaa hyökkäävästi käyttäytyvän koiran. Henkilö riisui nopeasti yltään takin, ja asetti sen itsensä ja koiran eteen, jolloin koira puri takkia eikä ihmistä, ja henkilö pääsi siirtymään takaisin portin taakse ilman vahinkoja.




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää