Miltä kuulostaisi, jos ei olisikaan ongelmakoiria? Ei olisikaan koiria, jotka ovat aggressiivisia, vihaisia tai vaikeita, eikä koiria jotka ovat neuroottisia, itsepäisiä tai edes dominoivia. Kuulostaako uskomattomalta?
Koirien (tai ihmisten) käyttäytymistä arvioitaessa arkipuheessa käyttäytymisestä tulee usein ominaisuus. Jos ihminen tai eläin käyttäytyy tietyllä tavalla, arkipuheessa leimaamme helposti ihmisen tai eläimen kyseisen ominaisuuden kaltaiseksi. Kuitenkin, käyttäytyminen on tilannekohtaista ja usein seurausta jostakin.
Ajatellaanpa vaikka tilannetta, jossa ihminen on stressaantunut: stressi voi näkyä huonona nukkumisena, pinna saattaa olla niin sanotusti kireällä ja ärsyyntymiskynnys hyvin pieni. Jos kuitenkin normaalitilassa nukumme hyvin ja olemme suhteellisen hyväntuulisia, tuskin ajattelemme että unettomuus, ärtyisyys ja kärttyisyys ovat ominaisuuksiamme, jotka seuraavat meitä läpi elämän? Ehkä käyttäytymisemme on seurausta stressaavasta tilanteesta ja katoaa, kun stressin aiheuttaja saadaan poistettua tai vaihtoehtoisesti opimme ajattelemaan ja käsittelemään aiheuttajaa toisella tavalla? Sama koskee myös eläimiä ja tietysti koiria.
Sovellettu käyttäytymisanalyysi,(applied behavior analysis, ABA) pyrkii tarkasti kuvailemaan, miltä käyttäytyminen näyttää, milloin ja missä tilanteissa se näyttää siltä kuin se näyttää ja mikä käyttäytymisen mahdollisesti laukaisee. Käyttäytymisanalyysin kautta eläimen tekemisiä tarkastellessa huomataan nopeasti, että käyttäytyminen ei ole ominaisuus – ei siis ole olemassa ongelmakoiria, on olemassa erilaisia käyttäytymisiä erilaisissa tilanteissa, ja osa näistä on yhteiskunnassamme ja elinympäristössämme esiintyessään ongelmallisia.
Sen sijaan että olisi olemassa siis aggressiivisia koiria, on olemassa koiria, jotka käyttäytyvät vaikkapa aggressiivisesti joissakin tilanteissa. Tilanteita päästään purkamaan ja muuttamaan analysoimalla mikä käyttäytymisen laukaisee, miltä käyttäytyminen näyttää ja mikä käyttäytymisen seuraus eläimelle on.
Se, että eläimen käyttäytymistä ajatellaan sinä minä se on – tilannekohtaisena käyttäytymisenä, tekee omistajan ja koiran, ehkä jopa koiran kasvattajankin elämästä helpompaa. Lähes kaikki käyttäytyminen on nimittäin muokattavissa, eläimen primitiivisimmätkään käyttäytymismuodot kun eivät ole suojassa koulutuksen tai ympäristön kautta tulevilta uusilta kokemuksilta.
Lähde: behaviorworks.org / Susan Friedman (blogikirjoitussarjaan on lähteen lupa).
Mirja Leinikka
Kirjoittaja
Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).