Kanttarellikoiran opintoja

Kirjoittaja Mirja Leinikka 02 toukokuu, 2013

Kanttarellikoiran opintoja

Nero opiskelee parhaillaan kanttarellikoiraksi ja olemme nyt tehneet huhtikuun alusta lähtien hajutunnistustreenejä kotioloissa. Ostin kaupasta pussillisen kuivattuja kanttarelleja sekä 12 hajutunnistuspurkkia ja niiden kanssa on nyt sitten leikitty tässä muutaman viikon ajan.

Tässä hommassa huomasi todella hyvin sen, että jos koiralla on kohdetyöskentely, eli yksi koiran perustaidoista jo hallussa, purkkihommat lähtevät sujumaan samantien eikä niitä tarvitse erikseen opettaa. Meillä vaan tilanne oli se, että nenäkosketus on jo vähän liiankin vahva tähän tarkoitukseen, ja näytti hetken siltä että Nero ei haistele mitään vaan pitää nenäänsä purkissa maailman tappiin asti luullen, että tämä nyt vain on uusi siedätysharjoitus kohdetyöskentelyn saralla 🙂

Joka tapauksessa päätin sitten, lotrattuani kanttarellin hajua ensin hetken lautasille, laskimiin sun muihin vempaimiin, että ei tämä nyt näin vaikeaa voi olla, ja otin kanakurssi ykkösellä oppimani erottelevan vahvistamisen periaatteen käyttöön. Kyseisellä tekniikalla voi opettaa koiran tunnistamaan mitä tahansa hajua. Ryhdyin tekemään hajuerottelua parilla purkilla, jotta varmistuin siitä että Nero tosiaan alkaa haistella purkkeja. Sitten lisäsin purkkien määrää. Kriteerinä tässä oli se pitkä nenäkosketus, joka siis Nerolla on varsin vahva.

Palkkasin vain siitä, kun se jämähti oikealle purkille pitemmäksi aikaa. Ja nopeastihan tuo oppi, että mistä se palkka tulee. Sitten opetin yhdellä purkilla sen että mitä pitää tehdä kun sen oikean hajun kohtaa, eli ilmaisun. Nero oli jo itse pari kertaa tarjonnut maahanmenoa, joten sanoin sille sitten pari kertaa nenäkosketuksen yhteydessä että maahan ja sitten lakkasin sanomasta ja odotin että se tarjoaa sitä itse. Tätä tein noin 50 toistoa. Sen jälkeen yhdistin tämän tuohon hajuerotteluun, ja tuloksena on videolla näkyvä suoritus. Seuraava vaihe olisi siirtää tämä harjoitus metsään ja aloittaa treeni oikeilla sienillä. Samalla pitäisi harjoitella vähän ohjausta. Näin toukokuun alussa kanttarellisato lienee kuitenkin sen verran vähäistä, että joutunen ostamaan alkutreeneihin kanttarelleja kaupasta, joilla voimme sitten metsässä treenailla. Koska Nerppa on erittäin innokas sienestäjä, luulen että meillä saattaa olla haasteena se, että kaikki ne sienet jotka se mahdollisesti löytää ovat yltäpäältä kuolassa. Kuten videoltakin nimittäin näkyy, kuolan määrä on valtava! Sitä todella riittää!

P.S. Jos hajuerottelu kiinnostaa, voit opiskella asiaa hajuerottelun ja nose workin verkkokurssillamme :)
Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää