Käytännön esimerkki – miten Premackin periaate toimii?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 30 toukokuu, 2016

Käytännön esimerkki – miten Premackin periaate toimii?

Tässä blogissa on puhuttu usein Premackin periaatteesta, joka on myös tullut tutuksi monille kurssilaisillemme. Premackin periaate on David Premackin tutkimuksiin pohjautuva voimakas työkalu ja menetelmä, jonka sovellusmahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Käytännössä Premackin periaate tarkoittaa sitä, että heikompi toiminta vahvistuu, kun sen suorittamista seuraa miellyttävä ja vahva asia. Toisinsanoen: luoksetulo vahvistuu, jos siitä saa palkaksi juosta jälleen poispäin ohjaajasta. Noudon palautus vahvistuu, jos siitä saa palkaksi juosta noutokapulan perään.

Jos kiihkeälle ja aktiiviselle koiralle halutaan aikaansaada positiivisin koulutustekniikoin toteutettu erinomainen hallinta, on Premackin periaatteeseen perustuva kouluttaminen pakollinen taito opetella.

Periaate opettaa ohjaajalle paljon – esimerkiksi Leslie McDevittin kehittämä Control Unleashed perustuu lähes täysin Premackin periaatteeseen.

Periaatteen ehkä tärkein oppi on kuitenkin se, että se opettaa ohjaajalle mikä koiraa itseasiassa palkitsee, ja ohjaa kouluttajan käyttämään näitä vahvisteita luovasti ja taitavasti.

Aktiivikoirien mielentilojen hallinnan kurssillemme osallistuu parhaillaan Miia koiransa Jannun kanssa. He ovat tehneet erinomaista työtä soveltaessaan Premackin periaatetta arkisiin tilanteisiin, joissa koira olisi hyvä saada hallintaan ja tekemään yhteistyötä ohjaajansa kanssa.

Jannu on erittäin aktiivinen ja iloinen nuori bordercollieuros, joka ei juurikaan palkkaudu ruuasta, mutta jonka yksi tärkeimmistä palkkioista on vesi ja veden kauhominen. Miia on käyttänyt harjoituksissa Jannun parasta palkkiota hyödykseen ja tehnyt veden kauhomisesta ja ojissa läträämisestä heidän yhteisen juttunsa. Videolta näkee erinomaisesti, miten Premackin periaate toimii käytännössä. Kannattaa huomioida, että tässä harjoituksessa ja tällä videolla palkkiona käytetään siis ainostaan veteen pääsyä.

Aluksi koira ei haluaisi poistua vedestä lainkaan Miian kutsusta huolimatta. Lopulta Jannu jo odottaa, että Miia kutsuisi sen pois vedestä, koska luoksetulosta on tullut yhtä vahvaa toimintaa ja jopa vahvempaa, kuin veden kauhomisesta. Joskus käy jo niinkin, että vapautuksesta huolimatta Jannu ei lopulta mene edes kauhomaan vettä, koska Miiasta on tullut koiralle väylä sen parhaaseen palkkioon.

Ohjaajan luona on siis kannattavaa pysytellä ja itseasiassa läheltä ei kannata poistua lainkaan, koska veden kauhomisen ihanuus on siirtynyt ohjaajan lähellä pysymiseen. Miian ja Jannun video on erinomainen esimerkki siitä, että koira kertoo mikä on sille paras ja toimivin vahviste (ja se ei aina tai useinkaan ole ruoka), sekä siitä, että vahvistaminen ja palkitseminen eivät ole yksittäisiä tapahtumia vaan kyse on pidempikestoisesta prosessista.




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää