Kestoa tekemiseen ja malttia palkan odottamiseen

Kirjoittaja Mirja Leinikka 04 lokakuu, 2016

Kestoa tekemiseen ja malttia palkan odottamiseen

Kun koira on innokas oppija ja päässyt jyvälle hoksaamisesta, saattaa meno koulutussessioissa yltyä joskus vallan
holtittomaksi. Koira saattaa tarjota kerta toisensa jälkeen toimintaa malttamatta pysähtyä hetkeksikään odottelemaan palkan saapumista. Malttamattomuuteen voi liittyä myös ääntelyä: kun palkkaa ei heti sadasosasekunnissa oikean suorituksen jälkeen tulekaan, voi turhautuminen iskeä.

Tehokkassa kouluttamisessa kannattaakin huolehtia heti alkuun siitä, että toiminnan tarjoaminen ja odottaminen ovat koulutushetkissä tasapainossa. Molempia harjoitellaan yhtä paljon, ja molemmat ovat yhtä palkitsevia.

Noutamisessa harjoitellaan kapulaan tarttumista, mutta emme tavoittele koiraa, joka vain kerta toisensa perään tarttuu, eikä lainkaan pidä kapulaa suussaan rauhallisesti odotellen. Sivulletuloissa toivomme, että koira sivullemme tultuaan viihtyy tässä asennossa useita kymmeniäkin sekunteja. Tokon kaukokäskyissä puolestaan on suotavaa, että koira asentoa vaihdettuaan ei heti vaihda sitä uuteen, vaan viihtyy paikallaan pitkiäkin hetkiä.

Odottelulla on monta nimeä – voidaan puhua keston rakentamisesta, vahvistusviiveestä, käänteisestä houkuttelusta tai käyttää nimeä freeze, jolla tarkoitetaan tilanteen niille sijoilleen jähmettämistä.

 

Freeze, eli jähmety, onkin varsin kuvainnollinen termi kertomaan mitä haluamme kiihtyvällä nopeudella toimintaa tarjoavan koiran tekevän: ole aivan liikkumatta paikallasi, ja odota seuraavaa ohjeistusta tai palkkiota, jonka aion sinulle kohta toimittaa.

Freeze on käyttökelpoinen työkalu kaikessa kouluttamisessa ja tehokas apuvälinen meille ihmisille, jotka kaikesta
harjoittelusta huolimatta tuppaamme olemaan palkkion toimituksissa hitaita. Niille sijoilleen jähmettyvä turhautumaton koira on myös anteeksiantavainen harrastuskaveri.

Hienoista nimistään huolimatta freeze ja käänteinen houkuttelu ovat yksinkertaisesti luopumista ja luopumisen soveltamista. Heti kun koira osaa vaikkapa tarttua noutokapulaan, samaan harjoitukseen tuodaan lisämausteeksi mukaan luopuminen. Koiran kuonon eteen viedään tässä tapauksessa käsi, jossa on koiran tavoittelema palkkio. Käsi menee kiinni tai piiloon piiloittaen palkkion, jos koira keskeyttää tehtävän. Kun koira jatkaa tehtävän suorittamista, se palkitaan.

Käänteistä houkuttelua, luopumista ja freezeä hyödynnetään kaikissa koulutuksissamme, mutta aivan erityisesti siitä hyötyvät tottelevaisuutta koiransa kanssa harrastavat. Laajan OBI-Foundations koulutussarjamme ensimmäisessä modulissa käydään läpi, miten tämä käyttökelpoinen koulutustekniikka koiralle opetetaan.
Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää