Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

Kilpailujännitys hallintaan – mindfulness ja NLP

Kirjoittaja Mirja Leinikka 20 kesäkuu, 2013

Kilpailujännitys hallintaan – mindfulness ja NLP

Kevään aikana olen saanut mahdollisuuden tutustua stressinhallinnan tekniikoihin työni puolesta. Nämä tekniikat ja menetelmät ovat siitä hienoja, että ne ovat helposti hyödynnettävissä myös vapaa-aikana ja koiraharrastuksessa, etenkin jos koiran kanssa tahtoo jossakin lajissa kilpailla.

Monethan jännittävät kilpailuja ja kilpailutilanteita, vaikka koiraharrastaminen olisi kuinka mukavaa harrastamista. Itseäni jännittävät kilpailutilanteessa monenlaiset eri asiat aina omasta suoriutumisesta koiran suoriutumiseen. Syitä jännittämisen tunteen syntymiseen voi olla niin monta kuin meitä ihmisiäkin on. Jos asialle tahtoo tehdä jotakin, sitä on syytä harjoitella.

Jotta jännityksen, siis tietynlaisen stressin, saa hallintaan, asiaa pitää harjoitella ensin häiriöttömässä ympäristössä, eli silloin, kun jännitystä ei tunne. Sama logiikka siis kuin koiran kouluttamisessa: aloitetaan harjoittelu pienissä paloissa ja sellaisessa tilanteessa kun itseä ei jännitä. Jos harjoittelu aloitetaan suoraan esimerkiksi kilpailutilanteessa, on kyse ihan samasta asiasta kuin jos vaatisi koiralta ilman minkäänlaista etukäteistreeniä voittajaluokan suoritusta missä tahansa lajissa. Luultavasti ei tule onnistumaan 🙂

Kaikenlaiset rentoutus- ja suggestioharjoitukset tehdään siis ensin silloin, kun itsellä on hyvä ja rento olo jo valmiiksi. Tällaisessa mielentilassa opetellaan itselle uutta käyttäytymismallia ja suhtautumistapaa omiin tunteisiin. Siitähän jännittämisessäkin lopulta nimittäin on kyse, tunteesta. Pohjaa ja toistoja asialle täytyy tehdä runsaasti, jotta tämä uusi “käytös” toimii sitten myös “häiriötilanteessa”, eli vaikkapa siellä kilpailussa. Jos siis lähtee tekemään rentoutusharjoitusta ensimmäistä kertaa kilpailutilanteessa, niin päädytään nopeasti siihen lopputulokseen, että menetelmä ei toimi, mikä ihan varmasti pitää paikkansa, kun sen harjoittelu on aloitettu aivan liian vaativassa tilanteessa.

Itse treenaan tällä hetkellä mindfulnessia ja kesälomatekemisiksi ostin itselleni tarjouksessa olleen NLP-opiston NLP-verkkokurssin.

Mindfulness on kätevä apuväline tunteiden ja ajatusten hallintaan. NLP:n hyödyistä raportoin myöhemmin, mutta ymmärtääkseni sen avulla pääsee vielä syvemmin muokkaamaan omia ajattelumallejaan. Mindfulnessia treenaamalla ymmärtää, että mielessä liikkuvat ajatukset ja tunteet ovat kuin pilviä taivaalla, jotka ilmestyvät jostain ja katoavat jonnekin. Jokaisen pilven, eli ajatuksen tai tunteen matkaan ei tarvitse siis lähteä, vaan voi itse päättää, minkä niistä valitsee. Eli esimerkiksi kilpailutilanteessa voi valita, mitä siinä hetkessä itseasiassa ajattelee ja tuntee. Tekniikan avulla pääsee omien ajatustensa “herraksi”, jossa siis itse ohjaa omia ajatuksiaan eikä toisinpäin.

Harjoittelu voi aluksi tuntua jokseenkin hörhöltä touhulta etenkin suorituskeskeiselle ihmiselle, jollainen itsekin olen, mutta treenin edetessä ainakin minä sain homman jujusta kiinni. Äänitteillä kuuluu siis kongin kumahtelua sun muuta hippimäistä meininkiä, mutta jos tunteiden ja mielenhallintaa haluaa treenata halvalla (siis ilmaiseksi), kannattaa omat ennakkoasenteet ainakin hetkeksi heittää romukoppaan. Itse kuuntelen Antti Juhani Wihurin cd:tä ja muutamaa harjoitusta sieltä päivästä ja viikosta toiseen. Tarkoitukseni on siis luoda massaa vaihtoehtoiselle ajattelutavalle, koska jos en tätä tee, “kriisitilanteessa”, kuten kilpailuissa minut valtaa se sama itselleni vahingollinen ajattelutapa, siis kilpailujännitys, kuin ennenkin.

Ilmaisia mindfulness-harjoituksia löytyy internetin syövereistä, tässä yksi audio ja alla yksi esimerkkivideo (itse suosin pidempiä harjoituksia, jotka kestävät noin 20 minuuttia).




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää