Kouluttamisen kuivaharjoittelua

Kirjoittaja Mirja Leinikka 19 joulukuu, 2014

Kouluttamisen kuivaharjoittelua

Jos olet joskus osallistunut aerobic-tunneille tai harjoittelut vaikkapa tanssia, olet varmaankin huomannut etteivät yksinkertaisetkaan askelsarjat suju kuin itsestään ainakaan aluksi. Kädet ja jalat menevät mihin sattuu ja rytmissäkään ei oikein tahdo pysyä. Kun tunti etenee ja asiaa pääsee harjoittelemaan enemmän, askelkuviot alkavat sujua koko ajan paremmin ja rytmistäkin saa hiljalleen kiinni.

Miten tanssi ja aerobic-sitten liittyvät koirankoulutukseen? Paljonkin :)! Kouluttamisessa yksi tärkeimmistä tekijöistä on ajoitus. Mitä parempi ajoitus ja kouluttamisen mekaniikka ohjaajalla on, sen helpompi koiraa on kouluttaa ja sitä nopeammin koira oppii.

Koulutettaessa ajoituksen kannalta tärkeä asia on mm. palkkiosignaali, joka tulee antaa koiralle ajoissa ja täsmälleen silloin kun koira tekee oikein. Toinen tärkeä oikea-aikainen ajoitettava on palkka, joka tulee toimittaa koiralle oikeaan suuntaan oikeaan aikaan. Lisäksi hommassa täytyy hallita myös oman vartalon liikkeet, joista koira helposti hakee tukea uutta asiaa opiskellessaan ja lisäksi vihjesanat tulee osata ajoittaa täsmälleen oikeaan hetkeen, jotta koira oppisi yhdistämään ne toimintaansa.

Jos tätä kaikkea alkaa tekemään heti koiran kanssa, saattaa olo tuntua siltä kuin olisi osallistunut ensimmäistä kertaa zumba-tunnille. Siksi ennen kuin ryhtyy koulutuspuuhiin koiran kanssa, kannattaa harjoitella kouluttamisen mekaniikkaa ilman koiraa. Siis kuivaharjoitella kouluttamista. Käytännössä kuivaharjoitellessa treenataan, miten omat kädet ja jalat sijoittuvat suhteessa koiraan, missä kohtaa antaa palkkiosignaalin, millä kädellä palkkaa ja mihin suuntaan.

Yksinkertaisena muistisääntönä kannattaa miettiä vaikkapa kirjaimia S ja P – signaali ja palkka. Signaali annetaan täsmälleen silloin, kun koira tekee jotakin oikein ja palkka toimitetaan koiralle heti sen jälkeen. Koulutustekniikan infograafi kertoo, mikä on palkkiosignaali, miksi sitä pitäisi käyttää ja miten koira siihen ehdollistetaan. Kannattaa katsoa läpi (klikkaa kuvaa niin saat sen isommaksi). Voit katsoa oheiselta videolta omat jumppaharjoitteeni, joista saa vinkkejä siihen miten kouluttamisen mekaniikkaa voi kuivaharjoitella. Video saattaa aukaista myös katsojansa nauruhermot, koska huvittavalta touhu ainakin omasta mielestäni näyttää :). Tärkeää on, että harjoitukset tehdään ilman koiraa.




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää