Miksi koira ei toimi kisatilanteessa kuten harjoituksissa?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 14 syyskuu, 2019

Miksi koira ei toimi kisatilanteessa kuten harjoituksissa?

Miksi harjoitellessa asiat onnistuvat, mutta tositilanteessa, kuten kilpailuissa, eivät? Koiraharrastamisen yksi ikuisista pohdinnan paikoista mietityttää monia koiransa kanssa kilpailevia.

On tuttu tosiasia, että ihmisen käyttäytyminen vaikuttaa koiraan. Omaa käyttäytymistä muokkaamalla voi koirankin käyttäytymistä muuttaa. Jos asiat onnistuvat koiran kanssa harjoitustilanteessa, ja harjoituksia on tehty eri ympäristöissä ja palkatta, on todennäköistä että koiran taitotaso riittää hyvään suoritukseen myös kilpailutilanteessa. Muuttuja kisatilanteessa onkin usein siis ihminen, ja ihmisen kilpailutilanteessa muuttuva käyttäytyminen.

Osallistuin syyskuisena keskiviikkoaamuna Technopoliksen järjestämään webinaariin, jonka piti Mentoritiimin Teemu Karppinen. Aiheena oli itsensä johtaminen ja stressinhallinta. Luennon opit ovat sovellettavissa työelämään, vapaa-aikaan ja vaikkapa koiraharrastuksiin, sillä Karppisen mukaan ihminen reagoi stressiin ja paineeseen aina samalla tavalla ympäristöstä ja tilanteesta riippumatta.

Stressi ja paine ovat läsnä ihmisen arjessa halusimme sitä tai emme. Karppisen mukaan tiede ja tutkimus sanovatkin yksiselitteisesti, että stressiä ei kannata vältellä, vaan sen kanssa kannattaisi oppia toimimaan. Jos siis kilpailutilanne jännittää, tai saa sinut käyttäytymään eri tavalla kuin yleensä koiran kanssa harrastaessasi, voi apu löytyä siitä että opettelee toimimaan stressaavissa tilanteissa. Stressi ja paine näkyvät ihmisissä eri tavoin. Toinen reagoi jännittämällä, toinen välinpitämättömyydellä, ja kolmas suorittaa paineen alla aina normaalia paremmin.

Jokainen muutos ihmisen käyttäytymisessä on kuitenkin muutos myös koiran silmissä. Jos oma ihminen ei käyttäydy kuten harjoituksissa, ei toista samoja rutiineja tai ei ohjaa koiraa kuten harjoitellessa, koirakin alkaa reagoida. Reagointi on koirasta riippuen erilaista: yksi kiihtyy, toinen paineistuu ja kolmas ei välitä.

Ihminen tulkitsee herkästi koirassa tapahtuvat käyttäytymisen muutokset kisatilanteissa siten, että kaikki muutos tapahtuu koirassa, ikäänkuin koira tietäisi milloin ollaan kilpailemassa. Todellisuudessa moni koiran käyttäytymisen muutos kisatilanteessa johtuu ohjaajan erilaisesta käyttäytymisestä, jonka puolestaan aikaansaavat stressi ja paineinen tilanne.

Karppinen esitti webinaarissaan kokonaisvaltaisia näkökulmia siihen, miten stressin ja paineen kanssa voi opetella toimimaan. Tärkein oppi lienee se, että stressin ja paineen kokemista ei pidä yrittää välttää. Ihminen ei pääse elämässään kenties koskaan tilanteeseen, jossa ei kokisi lainkaan stressiä tai painetta, joten siksi tällaista tilannetta on turha edes tavoitella. Jos koet olevasi hermostunut, paras keino ei myöskään ole yrittää vaikuttaa ensin ajatteluun, vaan fysiikkaan.

Keskittyminen hengittämiseen on yksinkertainen ja helppo peruskeino, jolla fyysistä tasaantumista voi harjoitella. Lisäksi tutut perusasiat, riittävä lepo ja syöminen vaikuttavat siihen miten voimakkaana stressin kokee, ja miten siitä selviytyy. Kun koiran kanssa siis lähtee kilpailemaan, kannattaa ottaa hyvät yöunet alle ja huolehtia siitä että vatsa on täynnä.

P.S. Jos haluat harjoitella koiran kanssa kilpailutilanteissa toimimista Koirakoulu Rallitassulla Nurmijärvellä pidetään kisaamiseen liittyviä valmennuksia. Näillä kursseilla käydään läpi kisarutiinin tekemistä ja harjoitellaan paineisessa tilanteissa koiran kanssa toimimista.  Kurkkaa lisätiedot esim. täältä: https://www.rallitassu.fi/tuote/kisavalmennus/




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää