Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

Minkä palkan koira valitsisi?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 10 marraskuu, 2017

Minkä palkan koira valitsisi?

Kysyin hiljattain koiriltani, minkä palkan ne valitsisivat tarjottujen joukosta. Kelpaisiko palkaksi kuivamuonanappula vai juustonpala, tai leluista patukka vai pallo. Kyselyn tulokset olivat varsin mielenkiintoisia.

Tämä kokeilu juontaa juurensa Ken Ramirezin koulutukseen, jossa parhaillaan opiskelen. Koulutuksen tarkoitus on opettaa koiralle uusia vahvisteita, joita se ei palkkioina edes pidä – siis esimerkiksi, että sana “Kalervo” tarkoittaa samaa asiaa kuin nami. Mielenkiintoinen projekti, josta olen saanut jo nyt lupaavia tuloksia aikaiseksi. Tästä lisää myöhemmin.

Koulutuksen yksi esitehtävistä oli testailla, mikä palkkio koiraa miellyttää eniten. Me ihmiset kun usein päätämme tämän etukäteen eläimeltä kysymättä. Tehtävänanto on yksinkertainen, mutta sen tausta toki haastava. Jos yksi palkkio kelpaa koiralle tietyssä tilanteessa, sen toimivuus seuraavassa ei ole taattu. Siksi testitulos antaa vain suuntaa sille, mikä palkka koiraa juuri siinä tilanteessa miellyttää eniten.

Seuraava haaste palkkioiden testailuissa liittyy leluihin. Leluthan eivät ole koiralle palkka, vaan lelujen kautta ansaittava leikki. Lelut ovat vain väline leikin saavuttamiseen. Siksi Ramirez kehoitti simuloimaan leluilla ennen testaamista, millaista leikkiä niiden kautta olisi tarjolla. Helpommin sanottu kuin tehty, ehkäpä 🙂

Mutta tuloksiin. Testasin omilla koirillani ensin ruokapalkkioita. Vaihtoehdoiksi valitsin juustonpalan ja kuivamuonanappulan. Tein testin luopumisharjoituksen kautta, eli asetin käteni koirieni eteen rinnakkain ensin siten, että nyrkit olivat kiinni. Sen jälkeen avasin molemmat käteni, ja annoin koiralle luvan ottaa makupalan. Lähes jokaisen kerran koirani valitsivat makupalan, joka oli oikeassa kädessäni riippumatta siitä oliko kädessä juustoa vai nappulaa. Tulos kertoo siitä, että koiranikin tietävät että olen oikeakätinen, ja että palkkaa tippuu eniten oikealta puolelta.

Harmillisesti en nyt siis saanut tulosta kumpaa makupalaa koirani arvostavat enemmän, mutta olettaa sopii, että kuivamuona ei tositilanteessa kiilaa juuston ohi. Lelujen osalta sen sijaan sain jo hieman erilaisia tuloksia aikaiseksi. En testannut valitseeko koirani lelun vai ruuan, koska omieni kohdalla tämä on melko selvä peli. Ilo ei syö mutta leikkii, kun taas Iines syö ja leikkii, täsmälleen tässä järjestyksessä. Jos oman koiran kanssa on kuitenkin epäselvää kumpaa se arvostaa enemmän, leikkiä vaiko syömistä, kannattaa testi tehdä näiden kahden vahvisteen välillä.

Lelutesti näkyy videolla. Ideana on se, että koiralta pyydetään jokin yksinkertainen tehtävä, ja sen annetaan nähdä molemmat tarjolla olevat palkkiot, joista se valitsee itse kumman se palkakseen naksun jälkeen ottaa.

Se kumpaa palkkaa koira ei valitse, napataan nopeasti pois koiran ulottuvilta. Tämän testin olisi mainosti voinut toteutta myös niin, että toisesta kädestä maahan tippuu lelun sijaan ruokaa.  Meidän testissämme patukka ohitti pallon, ja narulelu patukan. Tulokseen saattaa vaikuttaa myös vahvistehistoria ja uutuusarvo. Ilo on leikkinyt leluista eniten narulelulla, joka oli vieläpä sama, joka on kulkenut sen suussa ja minun kädessäni koko Ilon pentuajan. Patukka taas tuoreempi tapaus, joten sen arvoa saattaa nostaa se, että lelu on uusi. Palloja taas on ollut tarjolla pitkään, ja ne kelpaavat palkaksi aina. Vaikka lopputuloksena oli nyt tämä, rohkenen epäillä, että leikki on se juttu, jonka Ilo valitsee palkakseen ja se minkä lelun kautta leikki tapahtuu on toissijaista 🙂

Muiden vahvisteiden, eritoten luonnollisten sellaisten (kuten vaikkapa juokseminen), testailu sen sijaan on jo huomattavasti haastavampaa järjestää. Yhtä kaikki, tällainen testailu voi antaa joitakin suuntaviivoja sille, mikä palkkio on koiran mielestä juuri sille paras vahviste. Jos innostut tekemään vastaavan testin, kerro miten sinulle puuhassa kävi :)!




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää