Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

Nose Work – uusi laji kaikkien koirien nenille!

Kirjoittaja Mirja Leinikka 06 helmikuu, 2015

Nose Work – uusi laji kaikkien koirien nenille!

Koirien hajutyöskentelyn saralle on tullut uusi laji joka kantaa nimeä K9 Nose Work. Nose Work on lähtöisin Yhdysvalloista, ja se on kaikille koiralle sopiva laji – jokaisella koiralla kun on ilmiömäinen hajuaisti, jonka käyttäminen motivoi ja aktivoi koiraa.

Käytännössä Nose Work on työkoirapuolelta harrastuskoiria varten tehty sovellus: kun virkakoirat koulutetaan tunnistamaan esimerkiksi huumeita tai rahaa, harrastuskoirat koulutetaan tunnistamaan esimerkiksi eukalyptuksen, laventelin ja laakerinlehden hajuja. Näitä hajuja koirat etsivät naapurimaassamme Ruotsissa, Yhdysvalloissa on käytössä muita hajuja. Hajut joita koirat etsivät, ovat koostumukseltaan hydrolaattinesteitä, eivät siis mausteita tai karamellejä taikka eteerisiä öljyjä.

Nose Workissa koirat etsivät hajua sisä- ja ulkotiloista, pahvilaatikoista, sekä ajoneuvoista. Ruotsissa lajia harjoitellaan jo aktiivisesti, ja siellä onkin mahdollisuus testata taitojaan myös kilpailemalla.

Nose Work on rantautumassa nyt myös Suomeen – lajiin on perusteilla yhdistys, jonka tarkoituksena on tuoda kilpaileminen tässä puuhassa mahdolliseksi myös Suomessa, ehkäpä jo kuluvan vuoden aikana. Suomessa käytetään samoja hydrolaattihajuja kuin Ruotsissa. Kilpailuluokkia Nose Workissa on kolme: aloittelijaluokasta eliittiin, ja etsittävät hajut lisääntyvät vaikeustason noustessa. Koirakoulu Verkossa huhtikuussa alkavalla hajuerottelun peruskurssilla voi halutessaan ryhtyä harjoittelemaan Nose Workia. Hajuerottelun peruskurssilla teemme vahvat pohjat mille tahansa etsittävälle hajulle, myös Nose Workin hajuille. Kurssilla käymme läpi ensin hajuerottelussa käytettävän koulutuskonseptin väri- ja muotoerottelun kautta, mikä sekin on muuten varsin hauskaa puuhaa ja hauska temppu, joka opettaa sekä ohjaajalle että koiralle kouluttamisesta ja oppimisesta paljon 🙂 Hajuerottelun peruskurssin läpikäynti on edellytys syyskauden kursseille osallistumiselle – tuolloin jatkamme harjoittelua muun muassa erilaisten Nose Workin sovellusten parissa. Nose Workissa käytettyjä hajuja on haasteellista hankkia, joten halutessaan perehtyä lajin saloihin, hydrolaatteja on saatavilla Koirakoulu Verkosta verkkokaupasta. Koska hajutyöskentely on muutoinkin melkoista varusteurheilua, verkkokaupastamme voi myös tuolloin ryhtyä tilamaan purkkiratatyöskentelyyn tarkoitettuja purkkien puisia telineitä, jolloin purkit pysyvät helposti lattialla paikallaan koiran käydessä niitä läpi. Tässä lopuksi myös erinomainen video, joka kuvaa sitä miten koiran nenä toimii ja millaisessa maailmassa koirat hajuaistinsa kautta oikein elävät. Kannattaa katsoa! Lisätietoja K9 Nose Workista löytyy englanniksi mm. clickertraining.com sivuilta.


Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää