Off switch – mielentilojen intervallitreeni

Kirjoittaja Mirja Leinikka 26 kesäkuu, 2014

Off switch – mielentilojen intervallitreeni

Miksi kiihdyttävä vahviste rauhoittaa koiraa? Ja miksi kiihtyminen aikaansaa rauhallista käyttäytymistä?

Yksi Iineksen kanssa tekemistäni viime aikaisista harjoituksista on ollut off switch, on-off tai miksi harjoitusta nyt haluaakaan kutsua – mielentilojen vaihtamisen treeni, jolla on monta hyvää tarkoitusta. Harjoitus on lähtöisin Leslie McDevittin control unleashed -kirjassa kuvatuista treeneistä, joissa koiraa palkitaan rauhallisesta käyttäytymisestä kiihdyttävällä vahvisteella. Treeni opettaa koiralle impulssikontrollia, itsehillintää, kiihtymisen purkamista “sallittuihin” asioihin ja ylipäätään kiihtyneen mielentilan hallintaa. Erinomainen ja hyvin väsyttävä harjoitus siis kaikille helposti kuumuville tapauksille 🙂

Off switch on myös siedättämistä ja vastaehdollistamista. Paimenkoirille, jotka jo muutenkin tuijottelevat kaikkea mikä liikkuu ja ei liiku, vastaehdollistaminen toteutettuna siten että koiraa syötetään katsottavan kohteen suunnasta saattaa vahvistaa tuijottamista ja aikaansaada mitä eriskummallisimpia käyttäytymisiä. Siksi vastaehdollistaminen ja siedättäminen kannattaa tehdä jo valmiiksi kaikkea tuijottelevan paimenen kanssa toisin, ja hyvä keino tähän on off switch.

Me teemme Iineksen kanssa off switchiä sekä lelu- että namipalkalla. Nami ei saa olla “pastillina suuhun annettu nappula”, vaan se heitetään jotta Iines saa tehtyä saman motorisen liikeradan namin suuntaan ja “kiihtyä” ja tavoitella sitä sen sijaan että se kiihtyisi ja tavoittelisi sitä jotakin, josta se “oikeasti” kiihtyy.

Ennen kuin off switch harjoitusta aloittaa, tulee valita ns. default-asento, jossa koiran haluaa olevan “rauha”-vaiheen aikana. Ellei koira tätä jo automaattisesti osaa vihjeestä tarjota, se tulee sille tietysti opettaa. Iineksen default on maassa makaaminen, leuka maassa ja häntä paikallaan. Kun se tarjoaa tätä, se saa palkaksi kiihtyä.

Pelin henki kannattaa opettaa koiralle niin, että koira tarjoaa default-asentoa ilman vihjettä. Käytännössä toimitaan siis niin, että ensin annetaan koiralle vihje käydä tiettyyn asentoon, ja palkaksi se saa arvostamansa kiihtymisleikin – on se sitten taistelua, pallon perässä juoksemista tai mistä koira nyt sitten kiihtyykään. Sitten leikki lopetetaan, ja odotetaan hiljaa paikallaan että koira tarjoaisi uudelleen default-asentoa. Ellei tarjoa, annetaan uudelleen vihje, toistetaan palkkausleikki ja sitten yritetään uudelleen tarjoaisiko koira defaultia ilman vihjettä. Kun peli alkaa sujua, kiihdykettä voidaan koko ajan voimistaa. Vastaehdollistettaessa rauha-vaiheen, eli default-asennon aikana tuodaan koiralle näköpiiriin se asia, johon koira halutaan vastaehdollistaa, kuten vaikkapa toinen koira 🙂 Kun koira katsoo toista koiraa default-asennon aikana, se saa taas palkaksi kiihtyä valitulla tavalla (leluleikki, heitetty nami jne). Kiihdykkeiksi käyvät kaikki ne asiat, joista koira “normaalisti” kiihtyisi, kuten agilityesteiden suorittaminen, pallon jahtaaminen, taisteluleikki jne. Lopullisena “päämääränä” tällä treenillä on siis se, että koira pystyy tekemään sitä kiihdyttäviä asioita siten että se kykenee kontrolloimaan omaa kiihtymistään tai vastaehdollistettaessa koira saadaan siedättymään sitä jännittäviin/pelottaviin/kiihdyttäviin asioihin. Off switch tarjoaa koiralle siis “sallitun” kanavan purkaa kiihtynyt mielentila, ja se vaikuttaa siksi koiran mielentilaan rauhoittavasti. Mikäli koiraa ainoastaan pyytää kiihdyttävässä tilanteessa toimimaan jotenkin toisin, esim. makaamaan maassa, se saattaa tähän helpostikin pystyä, mutta sen mielentila ei välttämättä vaihdu kiihtyneestä rauhalliseksi. Maassa voi siis maata useammassa mielentilassa: kiihtyneenä tai rauhallisena! Kiihtynyt koira maassa makuussa on kuin tikittävä aikapommi, kun taas rauhallinen koira huomattavasti luotettavampi ja maltillisempi kaveri. Off switchin default-asennosta tulee nopeasti myös toimintamalli, kun koira kohtaa sitä kiihdyttäviä asioita. Esimerkiksi meillä Iines kiihtyy siitä kun tulen kotiin, ja nyt se on jo muutamia kertoja tarjoillut leuka maassa makuuta saadakseen sen jälkeen luvallisesti kiihtyä 🙂 Off switch on erittäin raskas treeni, se on intervalliharjoittelua, jossa koira kiihtyy useita kertoja “nollasta sataseen”. Sitä voisi siis verrata siihen, että itse tekisi HIIT (high intensity interval training) harjoittelua, jossa vuoroin juostaan niin kovaa kuin kintuista lähtee 30 sekuntia ja sitten palautellaan minuutista puoleetoista. Itse en jaksa kyseistä treeniä mitenkään montaa toistoa :)! Treeneistä off switch lienee siis meillä myös niitä ainoita, joilla Iineksestä saa todella puserrettua virrat pois 🙂 Harvemmin olen huomannut sen mistään väsyvän, mutta tästä treenistä se todella väsyy niin että minäkin sen huomaan!

P.S. Kiinnostiko artikkeli? Aktiivikoirien mielentilojen hallinnan verkkovalmennuksessamme pääset harjoittelemaan off switchia ja muita aktiiviselle koiralle sopivia harjoitteita ohjatusti. Tervetuloa mukaan!




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää