Pakkaspäivien virikevinkit

Kirjoittaja Mirja Leinikka 07 tammikuu, 2016

Pakkaspäivien virikevinkit

Kun ulkona on pakkasta 20 ja yli, voi koirien virikkeistäminen lenkkeilyttämällä muodostua varsin haastavaksi puuhaksi.  Jos pakkaspäiviä sattuu tulemaan putkeen useampi, voi kotona kohta asustella tylsyyteen turhautuva karvainen kaveri. Koiran energiaa on kuitenkin mahdollista saada purettua kotioloissakin varsin tehokkaasti. Pakkaspäivinä kannattaa unohtaa koiran ruokinta kupista, ja käyttää vaikkapa kaikki ruoka virikeleikkeihin.

Helpoin tapa tarjota koiralle ajanvietettä, on antaa sille mehevä puruluu purtavaksi. Naudan potka- ja nivelluut tarjoavat hyvän vastuksen koiralle kuin koiralle, ja tyydyttävät koiran pureskelun tarvetta. Nahkaiset puruluut puolestaan voi sitoa narulla ovenkahvaan ja antaa koiran syödä luunsa hieman haastavammasta asennosta.

Kotoa löytyvät tyhjät pahvilaatikot kannattaa ottaa virikeleikeissä hyötykäyttöön. Pahvilaatikoihin voi piilottaa nameja ja antaa laatikko koiran avattavaksi. Jos kyseessä on tarmokkaampi tapaus, voi pahvilaatikon teipata kunnolla kiinni ja antaa koiran repiä laatikko auki. Tässä puuhassa toimintaa kaipaava koira saa käyttää tehokkaasti koko kroppaansa taistellessaan laatikon kanssa, mikä vapauttaa endorfiineja ja rauhoittaa aktiivisia tehopakkauksia. Jos harrastaa Nose Workia, voi kuitenkin käydä niin kuin meillä, että pahvilaatikon repimisleikkejä tarvitaan päivän aikana useampi ja kohta Nose Workia varten ei kotoa löydykään enää yhtään pahvilaatikkoa 🙂

Pahvilaatikoiden lisäksi kannattaa hyötykäyttää maitotölkit ja wc-paperirullat, piilottaa niiden sisälle muutama nami ja koirasta riippuen sulkea nämä joko kevyesti tai niin tiiviisti kuin suinkin vain mahdollista. Yhden makupalan voi myös kääriä sanomalehtipallon sisään ja antaa koiran repiä pallo auki. Ahneimmat jaksavat tehdä yhdenkin nappulan eteen melkoisen määrän työtä.

Pahvisten laatikoiden lisäksi Eläinkoulutusblogin Jaanalla oli hyvä vinkki käyttää myös pyyhkeitä namien piilotuspaikkana. Pyyhkeen sisään voi piilottaa muutaman makupalan, jonka jälkeen pyyhe kääritään rullalle ja laitetaan solmuun. Ja jälleen on yksi hetki pelastettu tylsyydeltä 🙂

Ruoka-annokset voi kupin sijasta tarjoilla koiran kannalta mielenkiintoisemmin ja siten että se saa tehdä töitä ruokansa eteen. On tutkittu tosiasia, että koirat mielummin työskentelevät ruokansa eteen kuin ottavat vastaan ilmaisia lounaita. Siispä koiran kuivamuonanappulat voi ripotella pitkin kotia, ja antaa koiran haistellen etsiä jokainen nappula lattialta. Nappuloita voi ripotella mitä mielikuvituksellisimpiin paikkoihin ja tarjota näin koiralle mukavaa haastetta haisteluhommiin.

Jos koira syö lihaa, ja harrastuksena sattuu olemaan toko, voi ruokakupin liha-annoksen myös peittää tunnarikapuloilla 🙂 Myös muut turvalliset esineet sopivat mainosti tarkoitukseen. Näin saadaan koiralle haastetta ruoka-annoksen syöntiin.
Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää