Pennun perustaidot

Kirjoittaja Mirja Leinikka 22 huhtikuu, 2016

Pennun perustaidot

Uusi perheenjäsenemme bordercollieuros Ilo on asunut kotonamme kaksi viikkoa. Ilo on tuonut kirjaimellisesti lisää iloa ja hauskuutta elämäämme, ja se vaikuttaa varsin huumorintajuiselta tapaukselta 🙂

Ilo on aloittanut myös koulunkäynnin ja opiskelee parhaillaan perustaitoja elämää varten. Taitoihin kuuluvat pääasiassa leikki, liikunta ja sosiaalisen kanssakäymisen opettelu niin koirien kuin ihmisten seurassa. Uni vie myös edelleen suuren osan pentukoiran vuorokaudesta. Näiden lisäksi Ilon lukujärjestyksessä on ympäristöoppia, johon sisältyy erilaisiin paikkoihin, ääniin, alustoihin ja tapahtumiin tutustumista. Tutuiksi ovat tulleet jalkapallokentät, torit, skeittipuistot, kauppojen pihat, treenihallit ja -kentät sekä metsäretki ampumaradan äänien läheisyydessä.

Gail Fisherin kurssilla, josta aiemmin kirjoitin, käsiteltiin pentukoiran kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä. Näitä ovat sisäiset ja ulkoiset vaikutteet (intrisic & extrisic influences). Kehittymiseen vaikuttavat toisinsanoen saadut kokemukset ympäristöstä ja oman toiminnan seurauksista, mutta myös sisäsyntyiset toimintamallit ja geenit. Sisäsyntyisistä toimintamalleista tyypillistä eritoten bordercollieilla on voimakas reagointi erilaisiin liikeärsykkeisiin, tai liikkuvien kohteiden kasaaminen, jahtaaminen sekä pysäyttäminen. Ilokin on jo väläytellyt sisäsyntyisiä toimintamallejaan, joten aivan aito bordercollie tässäkin tapauksessa on kyseessä 🙂

Ympäristöopin tunteja varten olemme siis harjoitelleet tärkeitä koiran perustaitoja, joista on kirjakin kirjoitettu: kohdetyöskentelyä, luopumista ja lähelläpysymistä. Rauhoittumisharjoitukset on toistaiseksi hoidettu häkissä, johon Ilo automatkojen aikana nukahtaa. Muita perustaitoja ovat käsittelyharjoitukset, joita tapahtuu niinikään arjessa jatkuvasti valjaiden pukemisesta kynsien leikkuuseen ja hampaiden katsomiseen. Tässä vaiheessa pentukoiran elämää on mahdollista luoda vahva mielikuva siitä, mitä nämä asiat tarkoittavat, ja mielikuvasta kannattaa tehdä koiralle mahdollisimman positiivinen. Meillä esimerkiksi kynsien leikkuu on sujunut kuin huomaamatta possun sydäntä samalla syödessä.

Omien koirieni tärkein taito arkea ja harrastuksia ajatellen on sujuva kohdetyöskentely. Kohteiden hallinta luo perustan niin arki- kuin lajitaidoille ja toimii koirieni pohjakoulutuksena. Taidon päälle rakennetaan myöhemmin kaikki harrastuslajien vaatimat asiat tottelevaisuusharjoituksista jälki- ja hajutyöskentelylajeihin sekä agilityn osataitoihin.

Yksi kohdetyöskentelyn hyödyllisimmistä työkaluista on käsikosketuksen opettaminen. Tällä taidolla selvitään monista eri tilanteista ja saadaan sujuva malli vaikkapa siihen, kuinka vieraita ihmisiä tervehditään.

Luopuminen on toinen työkalu, jonka merkitystä, harjoittelua ja käyttökohteita ei voi liikaa korostaa. Myös luopuminen on asia, jonka päälle rakennamme lajitaitoja paikallaan pysymisestä irrottamiseen.

Eri ympäristöissä liikuttaessa tarvitaan myös lähelläpysymistä ja luoksetuloa. Pentukoiran kanssa näitä on varsin helppo harjoitella ja luoda näin pohjaa sille, että minun luonani on aina palkitsevaa pysyä. Ympäristöopin tunneilla liikumme siis Ilon kanssa lähellä pysytellen ja luoksetuloa samalla harjoitellen, jännittävissä tilanteissa otetaan avuksi kohdetyöskentely ja luopumista savipalloista ja muista pentukoiran lempiherkuista voi harjoitella vaihtoleikkien kautta. Pääasiassa eri ympäristöissä käymme kuitenkin leikkimässä – leikki kun edelleenkin on kaikki 🙂v




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää