Reaktiivisen koiran lenkkeilytekniikat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 14 toukokuu, 2015

Reaktiivisten ja hyperaktiivisten koirien kanssa toimiminen ja sujuva asiointi voi joskus tuntua varsin haasteelliselta puuhalta. Jotta koiran kanssa eläminen ja lenkkeily olisi sujuvaa, omistaja hyötyy tekniikoista ja taidoista, jotka ovat jokaisen koiranomistajan harjoiteltavissa.

Nyt jo edesmenneen Dr. Sophia Yinin reaktiivisten ja hyperaktiivisten koirien workshopeissa paneudutaan näiden virtapettereiden ja kierrospirkkojen kanssa asiointiin, jotka reagoivat herkästi ja usein myös varsin voimakkaasti erilaisiin ärsykkeisiin kuten toisiin koiriin. Yinin opettamien tekniikoiden tärkein asia on omistajan sujuva liikkuminen.

Reaktiiviset koirat ovat usein erittäin nopeita: valitettavasti mitä nopeampi koira on, sen nopeampi omistajankin tulisi olla. Yinin seminaarissa koirien omistajat opettelevat ennen koiran kanssa harjoittelua liikkumaan sujuvasti suoraan, tekemään täyskäännöksiä ja u-käännöksiä, sekä kävelemään takaperin. Aluksi kävelyharjoitukset tehdään hitaalla tempolla, sitten vauhtia kasvatetaan aina siihen saakka, että hikipisarat alkavat handlereilla lennellä 🙂 Ideana on se, että ihminen johdattaa koiraansa liikkeellään eri suuntiin ja ohi erilaisten ärsykkeiden aivan kuten tanssissa toinen osapuoli johtaa partneriaan vauhdin pyörteisiin. Koiria palkitaan myös nameilla, mutta pääosassa on liike. Liike johtaa ja johdattaa, ja liikkumisen tulee olla selkeää ja kehonkielen koiralle ymmärrettävää. Mitä vaikeampi häiriö, sen kovempi vauhti ja terävämpi liike. Ylipäätään hihnalenkkeily koiran kanssa tulisi tehdä sillä vauhdilla, että koira ravaa. Ravaaminen on koiralle huomattavasti mielenkiintoisempaa ja siten palkitsevampaa kuin hitaasti ihmisen vierellä käveleminen. Etenkin reaktiivisille aktiivikoirille hitaasti käveleminen voi olla äärimmäisen vaikeaa ja jopa turhauttavaa. Kun ihminen kävelee niin nopeasti, että koira ravaa ihmisen vierellä molemmat hyötyvät: koira on helpommin hallittavissa ja ihminen saa mukavasti liikuntaa 🙂 Sophia Yinin tekniikkatyöskentelyssä käytetään buddy systemsin hihnoja, joissa kädet ovat vapaina ja koira on kiinni vyötärölle kiinnitettävässä hihnassa. Kun kädet ovat vapaana, on ihmisellä itselläänkin mahdollisuus liikkua nopeasti ja käyttää käsiään nopeaan palkitsemiseen, joka on toinen oleellinen osa Yinin kouluttamassa tekniikkapaletissa. Seminaarissa omistajia vauhditetaan metronomilla. Jotta koiran olisi helppo pitää huomio ihmisessään, ihmisen tulisi askeltaa 135 lyöntiä/minuutissa tahdilla. Jokainen voi kokeilla netistä löytyvän metronomin avulla, miten nopea tai hidas tuo tahti itselle on 🙂 Koiralle nopea askeltaminen on selkeämpää kuin hitaasti eteenpäin eteneminen: siksi omistajien sujuva ja rivakka liikkuminen on tärkeää.

Yin antaa kuusi ohjetta hankalista tilanteista selviämiseen reaktiivisten koirien kanssa:

  1. Koiran fokuksen tulisi aina hankalassa tilanteessa olla ohjaajassa
  2. Etäisyyttä tulee pystyä harjoitellessa säätelemään siten, että reaktiivista reaktiota ei synny
  3. Omistajan tulee osata ennakoida tilanteet, joissa koira käyttäytyy reaktiivisesti ja tietää miten hän aikoo näissä tilanteissa toimia
  4. Harjoituksia kannattaa teettää useilla eri häiriöllä, esimerkiksi siis leluilla, nameilla jne, eli  ei ainoastaan vaikkapa vieraiden koirien läheisyydessä, jos ne ovat koiralle haasteellisia.
  5. Omaa teknistä osaamista pitäisi koko ajan kehittää ja ylläpitää myös ilman koiraa
  6. Mikäli Sophian kuvaamia harjoituksia toteuttaa säntillisesti, lopulta ollaan tilanteessa jossa ohikulkijat luulevat että koiran kanssa leikitään hauskoja pelejä 🙂



Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää