Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

Sosiaalisen palkan opettaminen

Kirjoittaja Mirja Leinikka 01 tammikuu, 2019

Sosiaalisen palkan opettaminen

Koko koiraharrastustaipaleeni ajan olen pyrkinyt selvittämään miten asiat kouluttamisessa toimivat. Jos jokin on mystisen hämärän sumuverhon peitossa, mielenkiintoni selvittää mitä se pitää sisällään on suuri. Sosiaalinen palkka on yksi tällainen asia - miten ihmeessä koiran voisi saada palkkautumaan ainoastaan ohjaajan kehuista?

Vaikka minulla on nykyisin työorientoituneita bordercollieita jotka kuulemani mukaan “työskentelevät ohjaajalle”, en niitä kehumalla päässyt tilanteeseen, jossa ne tekisivät useita kymmeniä toistosarjoja erilaisia tehtäviä yhtä suurella motivaatiolla ja pienellä latenssilla kuin jos toimittaisin niille palkkioksi ruokaa, leluleikkiä tai ympäristön vahvisteita. Tämän yrittäminen sai aikaan usein vain turhaumaa, joka ilmeni esimerkiksi ääntelynä.

Asia pohdittuani päädyin siihen lopputulokseen, että sosiaalinen palkka on utopiaa ja jälleen yksi esimerkki ihmisen ihmeellisistä keksinnöistä, ja että kisamaiset suoritukset täytyy rakentaa palkattomiksi vain vahvisteaikataulua hyödyntäen. Sitten ryhdyin opiskelemaan Ken Ramirezin kehittämää Smart Reinforcement tekniikkaa, ja käsitykseni vahvisteista siirtyi kokonaan toiseen ulottuvuuteen.

Opiskeluitteni myötä kävi selväksi, että sosiaalinen palkka on vain yksi pieni murunen siinä korvaavien vahvisteiden arsenaalissa joita voimme eläimille kouluttaa. Jos me ihmiset opimme rahan merkityksen ja käytämme suuren osan elämästämme rahan tavoitteluun, on täysin mahdollista opettaa jonkin vastaavan asian merkitys eläimelle yhtä vahvaksi ja tavoittelemisen arvoiseksi asiaksi. Ihmislapsi oppii rahan merkityksen kun se hänelle opetetaan. Ennen oppimista setelit ja kolikot tuskin ovat lapselle merkityksellinen asia. Sama koskee eläimiä. Jos koira on tottunut pitämään ihmisen kehumista “ihan mukavana asiana”, mutta ei tavoittelemisen arvoisena palkkiona, kehun merkitys on  täysin mahdollista opettaa arvokkaaksi asiaksi, jota koira alkaa tavoitella.

Oma koulutusprosessini kesti vuoden verran ja työstin asioita koirieni kanssa noin 8 kuukauden ajan. Opin, että olen tehnyt koirieni kanssa työskennellessä koulutusvirheitä, ja totuttanut esimerkiksi koirani Ilon hyväksymään vain lelupalkkioita, mistä on aiheutunut meille monta haastetta erityisesti tokoharrastuksessa ratkottavaksi: kenties haastavimpana asiana koiran turhautuminen ja sen johdosta tapahtuva haukkuminen. Nyt kun olen asoita päässyt korjaamaan olemme tilanteessa, jossa Ilo pystyy tekemään kehupalkalla useita tokoliikkeitä ketjussa ilman ääntelyä ollen samalla keskittyneessä ja virittyneessä mielentilassa.

Iineksen kanssa oli helpompaa, se hyväksyi ahneena koirana ja pitkän tarjoamiseen perustuvan oppimishistorian omaavana sosiaalisen palkan hyvin nopeasti. Iineksen kanssa olemme myös harrastaneet yhdessä jo pitkään, ja sille moni uusi asia on siksi helppoa omaksua.

Nuorin koirani Veli oli koulutuksen alkaessa luovutusikäinen. Sen kanssa otimme sosiaalisen palkan opettamiseen varaslähdön, ja nyt tämä nuori koira tietää, että sosiaalinen palkka on yksi monista vahvisteista joita se suorittamistaan tehtävistä palkkioksi saa. Velin kanssa pystyn kenties välttämään ne karikot, joilla muiden koirieni kanssa olin hetken jumissa.

Sosiaalinen palkkio on aihe joka selvästi innostaa ja kiinnostaa, kenties siksi että se on vaikeasti hahmotettava asia monelle muullekin kuin itselleni, ja sen käyttämiseen ei monellekaan koiralle riitä tuttu ohjesääntö “kyllä sen pitää palkkautua kehuista”. Olen kouluttanut vuonna 2018 pitämissäni seminaareissa noin 100 koiraharrastajaa tämän koulutusprosessin saloihin ja pyrkinyt näin tekemään sosiaalisen palkitsemisen kouluttamisesta muuta kuin mystiikkaa. Vuonna 2019 seminaareja on tulossa useita lisää, voit kurkata sovitut päivät täältä.

Koska kaikki halukkaat eivät liveseminaareihin pysty osallistumaan, koulutan nyt kevään 2019 ajan asiaa myös verkkovalmennuksessa. Sen ilmoittautuminen alkaa 6.1. klo 18 ja harjoitukset käynnistetään 20.1. Jos siis haluat oppia miten sosiaalinen palkka voidaan koiralle kouluttaa olet lämpimästi tervetullut mukaan! Tämä tekniikka ei vaadi mustanvyön kouluttajan ninjataitoja, koiran kehumistaidon maisteriopintoja tai tietynrotuista koiraa, vaan kaikkien meidän tavallisten koiraharrastajien on täysin mahdollista oppia miten asian voi juuri sille omalle koiralle kouluttaa :)




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää