Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

Sujuvia suorituksia ja parempia treenejä

Kirjoittaja Mirja Leinikka 27 lokakuu, 2017

Sujuvia suorituksia ja parempia treenejä

Miten saisi koiran suorituksista intensiivisiä ja sellaisia, että koira keskittyisi koko ajan ohjaajan kanssa toimimiseen? Miten rakentaa harjoituksia, joissa koira ei puuhaile omiaan, saati tee mitään sellaista, mitä ohjaaja ei siltä pyydä?

Yksi suosikkiaiheistani kaikessa kouluttamisessa on pureutua syvälle niihin hetkiin, joissa sanomme kouluttavamme koiria. Mitä nämä hetket pitävät sisällään, ja millaisista paloista ne rakentuvat? Mitä rutiineja ja suunnitelmia meillä on, entä miten vastaamme toteutuksesta sekä siitä, jos mikään ei yrityksistä huolimatta etene kuten olemme aikoneet?

Treenihetkien sujuvuus on tärkeä aihe omien koirieni treeneissä. Haluan, että koirillani on optimaaliset mahdollisuudet oppia ja toteuttaa osaamiaan asioita. Haluan mahdollisuuksien mukaan minimoida kaikenlaisen turhautumisen, sekä erityisesti kaikki ne hetket jolloin ei tapahdu mitään, koska silloin tapahtuu paljon sellaista, jota en koulutustuokioihin toivoisi sisältyvän.

Yksi perusasioista on se, että koirillani ei ole harjoitellessa lainkaan hetkiä, jolloin jätän ne niin sanotusti oman onnensa nojaan pohdiskelemaan mitä niiden pitäisi tehdä. Jos juttelen kavereideni tai valmentajan kanssa kesken treenin, koirani tekee samalla temppuja, rentouttaa itseään lelun kanssa rallattelemalla, on sylissäni silitettävänä, tai sitten vien koiran autoon tai häkkiin odottamaan seuraavaa sessiota. Tämä siksi, että en halua että koirani tottuvat siihen, että olen niiden kanssa harjoitellessani välillä läsnä ja välillä poissaoleva. Se että ohjaaja välillä on ja ei ole koiran kanssa läsnä on epäjohdonmukaista käyttäytymistä harjoitusten jatkoa ajatellen. Koiran on vaikea tietää milloin sen pitäisi keskittyä ja milloin ei, ja on epäreilua koiraa kohtaan olettaa, että se olisi aina valppaana ja seuraisi meitä koska me olemme treenissä mukana ja koska taas emme. Oma toiveeni on, että treeneissä keskitytään aina, ja keskittyminen koskee molempia osapuolia: minua ja koiriani.

Siksi myös valmistelen harjoitukset etukäteen, ja rakennan olosuhteet sellaisiksi, että voin siellä sujuvasti suunnittelemani asiat toteuttaa. Kun koirani pääsee näyttämölle, teemme siellä ne asiat jotka olin harjoiteltaviksi suunnitellut. Sen jälkeen pidetään tauko, jonka aikana valmistelen seuraavan harjoituksen.

Treenihetket haluan pitää mahdollisimman intensiivisinä, siis tapahtumarikkaina. Koko ajan tapahtuu jotain, huomioiden se, että vaikkapa paikallaan oleminenkin on asioiden tapahtumista. Erilaisten asioiden tulisi seurata toinen toistaan sujuvasti ja tehokkaasti, ja koiran tulisi olla koko ajan aktiivisesti pelissä mukana. Treenihetket ovat ajallisesti lyhyitä ja ne toteutetaan tauotettuina.

Leslie McDevittin harjoituksissa on usein keskeisessä roolissa default-asento. Default tarkoittaa oletusasetusta, jonka koira ottaa silloin kun se ei aivan tiedä mitä pitäisi tehdä, tai kun se viretila nousee korkealle, tai kun ohjaaja on täysin passiivinen. Se, että koira reagoi täysin passiiviseen ohjaajan aktivoitumalla on kullanarvoinen asia.

Omista koiristani olen opettamassa Iloa reagoimaan passiiviseen paikallaan seisovaan ohjaajaan siten, että se hakeutuu sivulle perusasentoon. Vihjeenä toimii lopulta ainoastaan minun passivoitumiseni. Kun seison kentän keskellä paikallani, koirani hakeutuu perusasentoon sivulleni, eli on aktiivinen, juuri kuten haluankin.

Oletusasento voi toki olla mikä tahansa ja koiran mukaan se kannattaa valitakin. Iineksellä default-asentona toimii maassa makuu leuka maassa, joka liittyy off switch harjoituksiin. Oleellista on, että koira tarjoaa oletusasentoa ilman sanallisia vihjeitä omatoimisesti.

Ilon kanssa olemme oletusasennon opettamisen alkuvaiheissa. Koska haluan, että koirani aina onnistuvat treeneissä, olen auttanut Iloa onnistumaan tässä harjoituksessa siten, että asetan lattialle korokkeen, jonka ympärillä Ilo osaa pyöriä. Pyörimisharjoituksen nimi on pivoting, ja sen kautta Ilolle on opetettu sivulletulo. Kun koroke on minun vasemmalla puolellani, Ilo tulee vasemmalle sivulleni. Kun koroke on oikealla puolella, se tulee oikealle puolelle perusasentoon. Kriteerin ylläpito korokkeen kanssa on helppoa, jolloin minä voin keskittyä olemaan passiivinen, eikä minun tarvitse huolehtia siitä onko perusasento oikeassa paikassa ja suora.

Miten sinun treenihetkesi koirasi kanssa etenevät? Onko sinulla oletusasentoja, johon koirasi hakeutuvat kun olet itse passiivinen? Vireenhallinnan valmennuksistamme erityisesti aktiivikoirien mielentilojen hallinnan kurssilla käydään läpi default-asennon opettamista ja asennon soveltamista harjoituksiin. Jos taas haluat kurkata toko-koulutuksiamme, niin esimerkiksi OBI-foundationsin kakkososasta löytyy ohjeet siihen, miten koiralle opetetaan perusasento ja rakennetaan siihen kestoa. Samalla saa ohjeet myös paikallaolojen opettamiseen 🙂




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää