Vaivana koulutusväsymys?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 29 toukokuu, 2016

Vaivana koulutusväsymys?

Käyttäytyykö sinunkin koirasi joskus huonosti ja tilanteeseen sopimattomasti? Tuntuuko siltä, että kouluttamisesta huolimatta päädyt tilanteisiin joita et hallitse, ja joissa koirasi tekee mitä sattuu? Sattuuko näitä epätoivottuja tilanteita kilpailuissa ja normaaliarjessa kaikesta harjoittelusta huolimatta? Onneksi olkoon, olet juuri astunut tilanteeseen jota kutsutaan normaaliksi elämäksi 🙂

Normaalissa elämässä sattuu ja tapahtuu asioita, joille emme voi mitään. Kun kumppanina ja ystävänä on elävä eläin, kerroin siihen että tapahtuu asioita joita ei ole itse suunnitellut, on varsin korkea. Eläinten maailma on melko erilainen kuin meidän ihmisten, ja koska välillämme ei ole yhteistä kieltä, voi ajoittain olla haastava ymmärtää, mitä kumppanin mielessä liikkuu ja miksi se tekee sellaisia asioita joita se tekee.

Koulutusväsymys kumpuaa ajatuksesta, että me ihmiset voisimme kontrolloida kaikkea elämää ja sitä kautta myös kaikkea sitä mitä koiramme tekevät – ikäänkuin olisi mahdollista varmistaa, että koira ei koskaan käyttäytyisi huonosti tai tilanteeseen sopimattomasti. Ja jos koira niin tekee, meidän täytyy aloittaa jälleen uusi koulutusprojekti varmistaaksemme ettei näin tapahdu.

Koulutusväsymys on ihmiselle varsin stressaava olotila – pitäisi varmistaa jatkuvasti, ettei koira opi mitään epätoivottua ja ohjata koiraa oikeille raiteille. Stressin vuoksi kouluttamisesta voi tulla pakonomaista, ja siitä voi kadota rentous ja ilo. Hauska harrastus muuttuukin ikäväksi pakkopullaksi.

Normaalielämässä tilanne on kuitenkin se, että kaikki koirat käyttäytyvät joskus huonosti ja tekevät epätoivottuja asioita – myös ne koirat, joita on koulutettu taitavasti useiden vuosien ajan. Tämä tosiasia koskee myös meitä ihmisiä. Virheetöntä ja täydellistä olentoa ei valitettavasti ole olemassakaan.

Koulutusväsymyksen selättää parhaiten hyväksynnällä, toinen toimiva työkalu on management, jota voisi vapaasti suomennettuna kutsua tilanteiden ennakoinniksi ja järjestelyksi. Jos hyväksyy sen, että eläin ei ole täydellinen sekä sen, että meidän ihmisten on mahdotonta (ja itseasiassa tarpeetontakin) kontrolloida kaikkea sitä mitä eläin tekee, voi stressi laueta kuin huomaamatta. Usein myös hyväksymisen kautta eläinkin saattaa alkaa käyttäytymään paremmin, kun omistajan harteilta pudonnut prässi saa omistajan rentoutumaan.

Management on puolestaan joukko erilaisia toimenpiteitä ja tekniikoita, jotka eivät opeta eläimelle mitään uutta, mutta estävät epätoivottujen asioiden tapahtumisen. Management-ratkaisu on esimerkiksi se, että jos koira haukkuu ikkunassa, ikkunaan pääsy estetään vaikkapa huonekalujen järjestystä muuttamalla. Tai jos uloslähtö aiheuttaa monikoirataloudessa vaarallistakin kiihtymistä ulko-ovella, koirat voi laittaa eri huoneisiin tai portin taakse odottamaan uloslähtöä. Jos siis oma koira harrastaa epätoivottuja asioita tietyissä tilanteissa, kouluttamisen sijaan voi myös miettiä miten tämän asian tapahtumisen aikoo estää sen sijaan että ottaisi itselleen asiasta jälleen uuden koulutusprojektin.

Koiran ja omistajan kannalta on tärkeää, että koiralla on mahdollisimman stressitön omistaja, joka pystyy myös nauttimaan yhteiselosta. Elämän rikkaus myös kumpuaa epätäydellisydestä ja siitä, että kaikkea ei voi kontrolloida. Murehtimisen sijaan siitä kannattaa myös nauttia 🙂




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää