Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

Miksi vireenhallinnan harjoitukset eivät toimi?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 17 helmikuu, 2019

Miksi vireenhallinnan harjoitukset eivät toimi?

Vireenhallintaa kouluttaessani olen törmännyt muutamia kertoja kysymykseen, jossa kysyjä miettii miksi intervallitreeni off switch sujuu kuin vettä vain, mutta harjoituksella ei ole merkittävää vaikutusta koiran viretilaan, tässä tapauksessa usein koiran ääntelyyn kesken treenin. Off switch harjoituksesta huolimatta koira yleensä haukkuu, eikä off switch näin ollen tuota toivottua tulosta, eli tässä tapauksessa kysyjä ei saa koiraa harjoituksen avulla hiljaiseksi. Yleensä kysyjällä on koira, jolle leluleikki on innostava, ellei jopa paras palkka vahvistevalikoimassa.

Oma koirani Ilo on juuri tällainen tapaus. Off switch on sille helppo harjoitus, eikä se väsy vaikka toistoja tehtäisiin useampia. Se haukkuu helposti jos se turhautuu, vaikka muutoin se on varsin hiljainen koira. Off switch ei ole ratkaisu siihen, miten tästä koirasta saadaan harjoituksissa hiljainen, koska tämän koiran ongelma ei ole viretila tai sen hallinta, vaan yksinkertaisesti palkkioiden ennakointi ja niiden kaavamainen käyttö.

Off switch, tai on off treeni, on harjoitus joka parantaa koiran impulssikontrollia ja itsehillintää. Yleinen väärinymmärrys joka off switchia koskee on se, että harjoitus olisi rauhoittumisharjoitus. Sitä se ei ole, joten harjoituksen rauha-vaiheessa ei tarvitse tavoitella täydellistä rentoutumista. Off switchin tarkoitus on opettaa koira hallitsemaan itse kiihtymistään ja auttaa koiraa tekemään tietoisia valintoja. Tämä taito on tärkeä etenkin niille koirille, jotka eivät siihen luonnostaan pysty, ja joiden reagointi kiihdyttäviin ärsykkeisiin tapahtuu ei-tietoisella alueella. Ei-tietoinen reagointi on koiralle raskasta, sillä se reagoi ärsykkeisiin pystymättä vaikuttamaan reaktioihinsa itse. Off switch on väline, jolla koiraa autetaan tulemaan tietoiseksi omasta reagoinnistaan ja tekemään itsensä kannalta terveellisempiä valintoja.

Koirat joille off switch ei tuo apua ovat usein niitä, joilla ei ole ongelmia impulssikontrollissa. Nämä koirat pystyvät hallitsemaan itse omaa viretilaansa, ja niiden reaktiot kiihdyttävissä tilanteissa ovat tietoista, operanttia toimintaa. Näille koirille off switch on leikkiä, joka saattaa olla niin palkitsevaa etteivät ne malttaisi tästä hauskuudesta luopua. Oma koirani Ilo pitää off switch leikistä niin paljon, että kun leikki loppuu se saattaa helposti turhautua - olenhan viemässä siltä arvokkaan asian, jota se mielellään haluaisi jatkaa.

Koirat jotka rakastavat leluleikkejä, purupatukoita ja off switch-leikkiä on tärkeä kouluttaa huolella vaihtelevaan vahvistevalikoimaan ja vaihtelevaan palkkaukseen, sekä asteittain palkattomiin suorituksiin. Koiralle ei saisi opettaa kaavamaista palkkaamista kaavamaisista asioista. Koira joka turhautuu kun palkkaa ei tule, ja ilmaisee turhaumansa haukkumalla on oppinut, että tietyssä kohdassa harjoitusta tulee aina tietty palkka. Tai että ylipäätään harjoituksissa saa aina pallon tai patukan, tai hetken off switch leikkiä. Ja kun näin ei tapahdu ne turhautuvat ja suuttuvat. Tietenkin. Tällaiset koirat eivät tarvitse vireenhallinnan harjoituksia, niille nuo puuhat ovat lastenleikkiä. Nämä koirat tarvitsevat sen sijaan vaihtelevia kaavoja rikkovia treenejä, sekä yllättävää ja vaihtelevaa palkkausta, jotta ne eivät opi odottamaan tiettyjä palkkioita juuri tietyissä tilanteissa.

Korkeavireinen koira, joka kykenee kontrolloimaan omia reaktioitaan ja omaa kiihtymistilaansa on loistava harrastuskaveri. Itse teen parhaillaan töitä sen eteen, että saan tuotettua koiralleni Ilolle mahdollisimman vaihtelevia ja yllättäviä treenejä mahdollisimman vaihtelevilla palkkioilla. Tässä riittää puuhaa, sillä jokainen treeni ja palkkaus joka toistuu kaavamaisena, saa Ilon odottamaan täsmälleen samaa lisää. Ja elleivät odotukset täyty, se antaa mielipiteensä kuulua.




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Ilotraining-blogi -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Koiran stressi ja selviytymisstrategiat
Koiran stressi ja selviytymisstrategiat

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 elokuu, 2022

Lue lisää

Onko ihminen eläin?
Onko ihminen eläin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää

Mitä on luottamus?
Mitä on luottamus?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 21 marraskuu, 2021

Lue lisää